„Aurarii” îşi primesc sentinţa în toamnă
Livia Botici
Cei 11 membri ai dosarului „aurarilor”, condamnaţi de Tribunalul Hunedoara la ani grei de închisoare, pentru că au sustras şi traficat comorile dacice, vor afla rezultatul judecării apelului depus împotriva hotărârii magistraţilor hunedoreni, abia în luna septembrie.
Ministerul Culturii a lipsit
Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, „din cauză că reprezentanţii Ministerului Culturii şi Cultelor nu au fost prezenţi la proces, instanţa a decis să acorde un nou termen de judecată al apelului, pentru data de 16 septembrie”.
La sfârşitul lunii aprilie, cei 11 membri din dosarul „Comorile dacice”, dar şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au făcut apel împotriva sentinţei date de magistraţii de la Tribunalul Hunedoara, din decembrie anul trecut. Atunci, instanţa hunedoreană l-a condamnat pe Iulian Ceia, considerat capul reţelei, la 12 ani de închisoare, Ciprian State Hidişan a fost condamnat la 11 ani de detenţie, iar alte şase persoane au primit câte 10 ani de puşcărie. Este vorba de Ion Nedelcu, Adrian Marcel Nistor, Florin Ioan Nistor, Mugur Niu Nedelcu, Mihai Zerkula şi David Magda. La şapte ani de închisoare au fost condamnaţi Ioan Petru Groza, Ioan Alberto Deak şi Ileana Sabina Vasinca.
Braconaj în Munţii Orăştiei
Membrii grupului infracţional, condamnaţi în dosarul „Comorile dacice”, sunt acuzaţi că au făcut parte dintr-o grupare de crimă organizată, timp în care au întreprins mai multe acţiuni de braconaj în siturile arheologice din Munţii Orăştiei. Potrivit anchetatorilor, „aurarii” au găsit în punctul „Căprăreaţa” din situl arheologic „Sarmizegetusa Regia”, o groapă din care au sustras 15 brăţări dacice din aur masiv, cu o greutate totală de aproximativ 20 de kilograme, fiecare brăţară cântărind între 800 de grame şi două kilograme, pe care le-au comercializat în ţară şi în străinătate. În luna mai 2005, hunedorenii au fost trimişi în judecată, sub acuzaţia de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuarea de detecţii şi săpături ilegale în siturile arheologice, furt calificat de obiecte de patrimoniu, lipsire de libertate în mod ilegal, violare de domiciliu şi şantaj.