„Arta“ de a fi pensionar
Se spune că atunci când crunta realitate e lăsată să ne invadeze sufletele, greu mai scăpăm de ea. Însă şi sufletul, la fel ca trupul, îşi cere din când în când drepturile. Iar cum pensionarii zilelor noastre au boli şi neajunsuri, iar drepturi din ce în ce mai puţine, măcar câteva zile din an să fie dedicate sufletelor lor.
Biblioteca de poezie
Săptămâna trecută, Biblioteca Municipală Hunedoara a vibrat de dialogul liric susţinut de cenaclul literar şi de jurnalism „Victor Isac“ din Hunedoara şi cenaclul literar din Orăştie. Şezătoarea literară a avut ca tematică „A ruginit frunza din vii“, iar lucrările au fost dedicate Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, sărbătorită la nivel mondial, în 1 octombrie. Pe lângă poezie, pensionarii membri ai CARP Speranţa Hunedoara, cei ai CARP Orăştie, precum şi membrii de familie ai acestora, şi-au putut desmierda inimile cu recitalul muzical al celor două cercuri literare.
„Susţinem o serie de manifestări de acest gen cu cenaclul ce aparţine de CARP Speranţa Hunedoara. Acestea sunt prilejuite cu ocazii diferite: de la zile festive, până la sărbători religioase. Ne bucurăm ca într-o lume plină de neajunsuri, să nu ne lăsăm sufletele să ajungă la ele. Ne aflăm deja la al doilea volum ce reprezintă o antologie de poezie şi proză, care preconizăm să-l lansăm cu ocazia zilei naţionale a României. Acesta are un titlu sugestiv pentru adevăratele bogăţii ale omului: «Din prea plinul sufletului» şi precede prima ediţie intitulată «Templul creaţiei», ce a fost lansată cu ocazia aniversării a 50 de ani de existenţă a CARP Speranţa Hunedoara, în 15 martie 2009. O parte din aceste volume revine autorilor, iar difuzarea propriu-zisă se realizează în cadrul vernisajelor de la lansare“, ne mărturiseşte Ovidiu Morariu, preşedintele CARP Speranţa Hunedoara.
Tinereţe fără bătrâneţe
Pe lângă cenaclul literar, cei 11.000 de membri CARP Speranţa Hunedoara mai pot opta pentru un cerc de terapii naturiste, un club Femina, un cerc de turism, un cerc al şahiştilor şi un grup folcloric. Activitatea cenaclului literar s-a concretizat şi prin colaborări cu cenaclurile literare ale copiilor de la şcolile hunedorene, iar prin cercul de turism, se organizează excursii şi pelerinaj în toate zonele ţării, la mănăstiri, muzee şi case memoriale. Prin cercul şahiştilor, se derulează concursuri pe plan local şi judeţean, cum ar fi Cupa 1 Decembrie, Cupa 24 Ianuarie şi duplexuri interjudeţene între CARP Speranţa Hunedoara şi CARP Deva. Iar pentru ca toate informaţiile să ajungă în timp util la membrii săi, CARP Speranţa Hunedoara mai are şi o revistă proprie, intitulată „Infocarp“ în care se publică, trimestrial, pe lângă articole despre activităţile curente, şi creaţii ale cenaclului literar. Revista se află la al 30-lea număr.