Actualitate

„Care brãţãri mi se imputã mie?”

02 Ceia Iulian (3)

Sorina Popa

Ieri, într-un nou termen al procesului “Comorile dacice”, unul dintre inculpaţi, Iulian Ceia (foto), a solicitat judecătorului să se decidă care sunt brăţările care i se impută lui.
Pentru că a considerat că Iulian Ceia a pus pe tapet o problemă de fond, judecătorul i-a răspuns acestuia că nu poate să-i răspundă pe loc. Pe de altă
parte, Ceia s-a plâns magistratului că expertul pe care l-a contractat pentru efectuarea unei contraexpertize a brăţărilor dacice i-a solicitat pentru acest serviciu 30.000 de euro, bani pe care nu-i are.

S-au înmulţit la peste 20
Următoarea înfăţişare în procesul aurului dacic a fost stabilită pentru 18 septembrie, după vacanţa judecătorească. Potrivit unor surse judiciare, a 12-a brăţară dacică a fost adusă în ţară, fiind recuperată din străinătate. Lucrurile se complică în dosarul “Comorile dacice”, deoarece dacă până acum se ştia de existenţa a 15 brăţări dacice, în prezent se vorbeşte că numărul acestora este de peste 20.

6,6 milioane de euro
În procesul „Comorile dacice“ sunt judecate 12 persoane acuzate că au efectuat săpături ilegale în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, unde ar fi descoperit 15 brăţări dacice din aur, pe care le-ar fi traficat apoi pe piaţa neagră din străinătate. Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional s-a constituit parte civilă în proces, prejudiciul calculat fiind în valoare de 6,6 milioane de euro.
Până în prezent, statul român a reuşit să recupereze 11 dintre aceste brăţări. Ultimele două brăţări au fost recuperate de statul român, în luna decembrie 2008, de la un colecţionar din Germania contra sumei de 132.000 de euro. Toate cele 11 brăţări dacice recuperate până acum se află în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura