Categories: Comunitate

„Cununa grâului” la Hărţăgani

Satul hunedorean Hărţăgani este cunoscut ca o comunitate spirituală şi multifuncţională ce are o bogată şi veche tradiţie folclorică, nu doar pe plan local, ci şi naţional. Aşa stând lucrurile, în a doua zi de Rusalii, la Căminul Cultural din Hărţăgani, a fost inaugurat un punct muzeistic, cu obiecte de patrimoniu etnografic, donate de sătenii care au contribuit cu dragă inimă la realizarea expoziţiei de etnografie şi folclor, numită “Cununa grâului”.

Cântec, joc şi voie bună

Gazda evenimentului, primarul Damian Diniş, a fost şi iniţiatorul proiectului privind înfiinţarea unui muzeu în care să fie expuse obiecte de arhitectură populară, o colecţie de piese de mobilier, instrumente agricole şi pastorale, obiecte de uz gospodăresc, ţesături, cusături şi port popular. După festivitatea de tăiere a panglicii, sătenii, îmbrăcaţi în straie tradiţionale de sărbătoare, au avut parte de un spectacol susţinut de interpreţi şi solişti locali. Grupul de copii de la Şcoala Generală Hărţăgani a adus în scenă momentele secerişului şi a amintit, prin cântec şi joc, de elementele vieţii de la sat, în timp ce ansamblul folcloric „Ritmuri zărăndene” al Căminului Cultural Hărţăgani a readus în actualitate folclorul tradiţional.

Prezentarea noului număr al revistei “Mioriţa”

Tot în cadrul evenimentului de luni, a fost prezentat noul număr al revistei de etnografie şi folclor, „Mioriţa”, la care au participat etnograful hunedorean Marcel Lapteş, cel care realizează această publicaţie, precum şi îndrăgitul interpret de muzică populară, Valentin Crainic. Acesta din urmă compară muzeul din Hărţăgani cu o “poartă pe care, dacă închidem ochii, o putem asocia cu trecerea către trecut. Dacă o deschidem, putem să ne vedem străbunicii, bunicii sau anii tinereţii, iar dacă păşim dincolo de ea, trecem spre viitor, întâlnind tineri minunaţi, dornici să ducă mai departe tradiţia satului”.

“Sunt mândru de inaugurarea punctului nostru muzeistic şi o să fac tot posibilul ca tradiţia locală să fie transmisă dincolo de graniţele ei, pentru că, să nu uităm că tradiţia nu este doar o amintire a ceea ce a fost, ci mai degrabă o datorie de a transmite mai departe şi a îmbogăţi”, a declarat, la festivitatea inaugurală, Damian Diniş, edilul şef al comunei Băiţa, omul care susţine atât ansamblul folcloric „Ritmuri zărăndene” cât şi orice activitate care promovează şi dezvoltă tradiţia acestei frumoase localităţi hunedorene. (A. Năstase)

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago