Livia Botici
Ieri, Liviu Marchiş, directorul coordonator adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), le-a transmis autorităţilor locale din Deva, să facă tot ce le stă în putinţă pentru a vinde imobilele ANL, altfel, în municipiul reşedinţă de judeţ nu se va mai construi nici un bloc pentru tineri. Mai mult, începând de anul viitor, este foarte posibil ca şi cerinţele de acordare a acestor locuinţe să se înăsprească extrem de mult.
Nimeni nu vrea să cumpere apartamentele
În municipiul Deva, sunt 94 de unităţi locative, toate fiind ocupate de chiriaşi. Până astăzi, numai două persoane au făcut demersuri pentru cumpărarea locuinţelor ANL, iar dintre acestea, una şi-a retras solicitarea, iar cealaltă este purtată pe drumuri de câteva luni, pentru a putea primi un credit de la bancă. „Cu toate că noi ne luptăm să mediatizăm şi să facem public faptul că unităţile locative pot fi cumpărate, oamenii nu se înghesuie, din două motive. În primul rând, deoarece preţul locuinţelor este extrem de mare, peste 22.000 euro o garsonieră şi în jur de 30.000 euro un apartament cu două camere. Al doilea motiv pentru care chiriaşii nu vor să cumpere este acela că, pentru a lua un credit, fie el şi prin programul Prima Casă, trebuie să se confrunte cu o birocraţie mare. Domnule Marchiş, v-am ruga să încercaţi să luaţi legătura cu unităţile bancare, pentru a înlesni modalitatea de accesare a banilor. Altă şansă nu există. Ce v-aş mai ruga este să încercaţi să coborâţi preţurile, pentru că ele sunt calculate la suprafaţa construită, ceea ce înseamnă că, dacă se doreşte achiziţionarea, va trebui să se cumpere şi scara blocului şi acoperişul”, a declarat Viorica Nicula, directorul executiv al Primăriei Deva.
„Nu putem diminua preţul”
Cu toate că argumentele Vioricăi Nicula au fost întărite şi de viceprimarul Marcel Morar, Liviu Marchiş nu s-a lăsat înduplecat, din contră, le-a transmis autorităţilor că, dacă nu vând apartamente, nu vor mai fi construite altele. „Banii de la bugetul statului sunt din ce în ce mai puţini şi vom închide anul cu 3.500 de unităţi locative construite, din 7.000, cât ne propusesem. Tocmai de aceea, trebuie să vindeţi apartamentele şi, pe măsură ce încasaţi, vom construi altele. Dacă nu vindeţi, nu construim. Valoarea imobilelor nu putem să o diminuăm, deoarece acesta este preţul de construcţie. Trebuie găsite soluţii pentru a debloca vânzarea blocurilor ANL, în Deva, motiv pentru care voi încerca să găsesc unele soluţii, împreună cu băncile”, a declarat Liviu Marchiş.
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și…
View Comments
Este o mare porcarie ! O persoana daca se muta intr-un apartament din fondul locativ al administratiei publice locale dupa o luna are dreptul sa-l cumpere pe legea veche ,L 61 / '90 , contra unei sume derizorii ( 2500-7500 lei ).La blocurile ANL chiar daca stai in chirie 10 ani tot nu ai nici o facilitate semnificativa la cumparare .