Categories: Actualitate

„Însemnele” artistei Doina Ionescu

Nicolle Ebner

O lucrare de excepţie, reprezentând o reconsiderare a ceea ce a însemnat, altă dată, arta monumentală, înnobilează, de câteva zile, holul de la etaj al clădirii care găzduieşte sediile instituţiilor Prefecturii şi Consiliului Judeţean Hunedoara.

Gazde cu simţ artistic
Lucrarea aparţine artistului plastic Doina Ionescu (foto), membră a Uniunii Artiştilor Plastici, şi reprezintă partea ilustrativă a capitolului trei din teza de doctorat susţinută în 2008. Doina Ionescu a creat lucrarea special pentru spaţiul în care este expusă. „Mă bucur că am primit acceptul, atât din partea preşedintelui Mircea Ioan Moloţ, cât şi a prefectului Attila Dezsi, de a monta lucrarea pe pereţii holului. Amândoi au înţeles cât de importantă este o pictură parietală într-o clădire monument istoric şi care face legătura între arhitectura neo-renascentistă şi somptuoasa sală de festivităţi, care îşi păstrează încă decorul de altă dată”, a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Doina Ionescu.
Corbul Corvinilor, comorile dacilor
Ca tematică, Doina Ionescu spune că a pornit de la tezaurul hunedorean şi de la reprezentarea simbolică a unei importante familii, cea a Corvinilor, care se regăseşte ca simbol şi pe clădire. „Am preluat acel corb cu inel în cioc de la heraldica familiei Corvinilor, prezentând o evoluţie a blazonului în perioada secolelor XV-XIX”, povesteşte artistul plastic despre creaţia sa. Lucrarea cuprinde perioada daco-romană, „în care am selectat cele mai importante piese descoperite pe teritoriul hunedorean. De la brăţări dacice, cele opt plăcuţe votive din aur de la Germisara, monede dacice de tip Hunedoara, Cugir şi valoroşii kosoni, precum şi alte elemente sau motive ornamentale, ce se regăsesc în podoabele dacice, romane, celtice chiar…”, explică Doina Ionescu. Ca tehnică abordată, a folosit relieful realizat din stuc, ce se regăseşte şi în decorul arhitectural al clădirii, o cromatică estompată, care ne aminteşte de frescele medievale româneşti, toate înnobilate cu foiţă de aur. Lucrarea, de dimensiuni uriaşe – nouă metri lungime şi doi metri lăţime – este constituită din şase panouri, aşezate în semi-nişele de pe holul de la etajul clădirii monument istoric.
Prin urmare, nu are cum să nu fie remarcată, cu atât mai mult, cu cât „vorbeşte” singură, chiar şi celor mai necunoscători în ale artei, despre istoria meleagurilor noastre, unică în lume.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nos­tru spun că un ales…

9 ore ago

„Să ne luăm țara înapoi!”, „Să vă fie frică, poporul se ridică!” au strigat protestarii la manifestarea de ieri

Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scan­dat „Libertate” și…

9 ore ago

Bulina albă

Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…

9 ore ago

Bulina neagră

Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…

9 ore ago

Gospodărie distrusă, animale moarte

Un incendiu s-a pornit la o gospo­dărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…

9 ore ago

Nu face pușcărie, deși era să-și omoare fiul

Tribunalul Hunedoara l-a con­dam­nat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…

9 ore ago