„Maialul orăştian”, ediţia a XIV-a
Duminică, 30 mai 2010, Parcul Tineretului îşi va deschide porţile pentru desfăşurarea celei de-a XIV-a ediţii a tradiţionalului „Maial orăştian”, manifestare de mare tradiţie în peisajul cultural din „Oraşul Paliei”.
Între tradiţie şi continuitate
Iniţiat încă din secolul al XIX-lea, de către membrii Reuniunii Meseriaşilor Români din Orăştie, „maialul” a reprezentat, încă de la început, o manifestare populară dedicată primăverii. Atunci, ca şi astăzi, spectacolele şi buna dispoziţie antrenau participarea a sute de oameni din Orăştie şi din împrejurimi. De la „opincă” la „vlădică”, de la simplul muncitor şi până la oamenii de vază ai comunităţii, toată lumea petrecea într-o atmosferă cu adevărat sărbătorească.
Lăsat în uitare în perioada comunismului, „maialul” a revenit în calendarul manifestărilor cultural-artistice orăştiene după Revoluţia din decembrie 1989, mai precis în anul 1997. De această dată, implicarea majoră în organizarea manifestării le-a revenit Consiliului Local şi Primăriei, în colaborare cu Despărţământul ASTRA Orăştie.
Surprizele ediţiei 2010
Deşi traversăm o perioadă de criză, ediţia din 2010 a „Maialului orăştian” nu va fi cu nimic diminuată faţă de ediţiile precedente. Organizatorii au anunţat faptul că şi în acest an, surprizele, folclorul, muzica uşoară, „capetele de afiş” şi ofertele care mai de care ale comercianţilor se vor regăsi din plin în Parcul Tineretului.
„Este pentru a doua oară consecutiv, când tradiţionalul „maial” se va desfăşura în Parcul Tineretului din municipiul Orăştie. Locaţia este deosebită, participanţii având la dispoziţie soare şi umbră, deopotrivă. Parcul este pregătit, arată bine şi cred că „maialul” va înregistra şi în acest an succesul din ediţia precedentă” – a declarat Alexandru Munteanu, primarul Orăştiei.
Program amplu pe 30 mai
Programul celei de-a XIV-a ediţii a „maialului orăştian” va debuta în faţa Colegiului Naţional „Aurel Vlaicu” unde, la ora 10.00, participanţii vor forma o coloană oficială, care se va deplasa spre Parcul Tineretului.
La ora 11.00, manifestarea va fi deschisă pe scena amenajată în parc. Cuvântul de deschidere îl va rosti prof. Aurel Ursu, preşedintele Despărţământului ASTRA, iar cuvântul de salut va fi adresat de către organizatorul principal al „maialului”, primarul Alexandru Munteanu. Până seara, la ora 21.30, spectacolele se vor ţine „lanţ”. Pe scenă vor evolua: fanfara din
Haţeg, clubul de karate „Dacicus”, tinerii artişti ai Clubului Copiilor, Ansamblul Folcloric „Doina Mureşului”, Grupurile vocale „Cosânzeana” şi „Doruleţul” ale Casei de Cultură Orăştie, Ana Almăşana – Ciontea, Mariana Anghel. Antrenul va fi asigurat apoi de către „explozivul” Alin Ciun şi trupa Bachus, iar la final, binecunoscuta trupă „DESPERADO”, din Cluj-Napoca, va oferi un concert de zile mari.
Jocuri distractive
Din peisajul manifestării nu va lipsi nici în acest an Consiliul Local al Copiilor şi Tinerilor Orăştie, principalul organizator al „jocurilor maialului”. Copiii care doresc să participe la aceste jocuri dotate cu premii, se vor putea înscrie la standul special amenajat în Parcul Tineretului. Trasul funiei, fuga în saci, „pescuitul” merelor din lighean şi multe alte „găselniţe” distractive vor constitui deliciul copiilor prezenţi la „maial“.
O duminică plină de bucurie
„Maialul” are o mare calitate, aceea de a strânge laolaltă oamenii, mic şi mare, deopotrivă. Va fi o duminică a bucuriei, pentru că este, într-adevăr o bucurie să vezi atâţia oameni stând împreună şi bucurându-se de ceea ce se întâmplă pe scenă” – a mai punctat edilul Alexandru Munteanu.
Altfel, criză sau nu, suntem siguri că „maialul” va fi şi de această dată surpriza plăcută a sfârşitului primăverii.
Ne vedem de „maial”, la un mic şi o bere rece!