Cristina Ghenea
Sătenii din localităţile hunedorene Bretea Română şi Băţălar privesc neputincioşi cum, peste noapte, casele lor sunt tot mai şubrede.
Din cauza trepidaţiilor produse de autovehiculele de mare tonaj care trec des prin cele două sate, pereţii caselor crapă, iar ţiglele cad de pe acoperiş. Este vorba de maşinile de mare tonaj, care transportă produse de la o balastieră din zonă şi merg spre Haţeg, Petroşani, de cele care transportă piatră, nisip, alte materiale de construcţii pentru hidrocentrala care se construieşte pe râul Strei, dar şi de cele aflate în tranzit pe DN 66, drum aflat acum în reparaţii. Pentru a nu mai sta minute în şir la semafoarele care dirijează circulaţia pe acel drum, şoferii aleg ruta ocolitoare, prin satele amintite.
Crapă pereţii, cad ţiglele de pe acoperiş
Traficul de pe DJ 668C, drum care traversează atât Bretea Română, cât şi satul Băţălar, a ajuns de nesuportat pentru sătenii celor două localităţi, în special, pentru cei care au casa lângă marginea drumului. Zilnic, pe aici trec, zi şi noapte, autobasculante şi camioane încărcate cu piatră sau nisip. Oamenii nu mai ştiu ce să facă, sau cui să ceară ajutorul. Casele şi gardurile le sunt tot mai crăpate, ţiglele li se desprind de pe acoperişuri, iar de odihnă, nici nu poate fi vorba. Nu există zi în care să nu le trepideze geamurile, candelabrele sau chiar mobila din casă.
Rezolvarea problemei, în mâinile CJ Hunedoara
Sătul de această situaţie, unul dintre localnicii din Bretea Română, Andrei Guga, a înaintat câteva reclamaţii scrise către mai multe instituţii ale judeţului. Nu înainte, însă, de a strânge semnături şi de la restul consătenilor afectaţi de aceeaşi problemă.
Astfel, la începutul lunii trecute, atât la Serviciul Rutier, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara, cât şi la Poliţia oraşului Haţeg, dar şi la Prefectura judeţului şi la Consiliul Judeţean, au fost trimise reclamaţiile scrise. Sătenii speră ca autorităţile să ia măsurile necesare pentru respectarea restricţiilor în trafic şi impunerea unei limite de viteză de 30 km/h. Răspuns au primit, însă, doar de la şeful Serviciului Rutier, comisarul şef de poliţie Dan Micu, şi de la prefectul Attila Dezsi. Pentru că soluţionarea acestei probleme nu intră în atribuţiile instituţiei pe care o conduce, acesta din urmă a precizat că, la rândul lui, a trimis reclamaţia către cei care ar trebui să se ocupe de aplicarea măsurilor necesare – CJ Hunedoara şi IPJ Hunedoara. Potrivit lui Dan Micu, aceste măsuri se pot lua doar cu acordul administratorului drumului, respectiv Consiliul Judeţean. De aici, însă, nici un răspuns. „Bineînţeles că vrem să luăm măsurile necesare pentru a remedia problema, numai că la mine, nu a ajuns nici o sesizare. Îi aştept în audienţă pe cei care susţin că au depus reclamaţia”, a declarat Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…