Categories: EvenimentFlash

„Nu am furat brăţările dacice!”

Livia Botici

Ieri, la Judecătoria Deva, au fost prezenţi membrii celei de-a doua grupări de „aurari”, acuzaţi de faptul că, în perioada 1998–2007, au efectuat săpături în siturile arheologice din Munţii Orăştiei şi au furat comorile dacice. Daniel Moc, una dintre persoanele acuzate, spune că acest dosar este doar o făcătură a anchetatorilor.

Un nou termen

La termenul de judecată, care a avut loc ieri, au fost prezenţi cinci dintre cei acuzaţi de implicarea în sustragerea tezaurului alcătuit din brăţări şi monede, din punctul arheologic „Sub Muchea Cetăţii“ şi de sustragerea a două tezaure din Sarmizegetusa Regia, din zona „Căprăreaţa“. Din cauză că martorii, propuşi de Parchet, nu au fost prezenţi în sala de judecată, instanţa a decis acordarea unui nou termen, pe data de 22 iunie, atunci când vor fi citaţi alţi martori din dosar. Ilic Ljubisa, cetăţeanul sârb, considerat capul reţelei de trafic de tezaure arheologice, nu a fost prezent la proces, şi nici nu a fost reprezentat de avocatul său. „Am fost la fiecare termen al acestui proces şi, de fiecare dată, ceilalţi avocaţi au tot cerut amânări ale cauzei. Am sunat săptămâna trecută la Judecătoria din Deva şi mi s-a spus că există cereri de amânare a procesului şi de aceea, am decis să nu mai fac drumul de la Bucureşti la Deva. De asemenea, clientul meu se află acasă, în Serbia, la Belgrad şi nu are cum să vină la proces”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Cristian Sârbu, avocatul lui Ilic Ljubisa.

„Suntem ţapi ispăşitori”

Unul dintre cei 12 acuzaţi declară că acest dosar este doar o făcătură a procurorilor, care, „din exces de zel, fabrică dosare”. „Datorită faptului că am lucrat pentru Iulian Ceia, am fost prima dată martor în dosarul mare al comorilor dacice. Atunci, la audieri, le-am spus procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba, că nu ştiu nimic despre acest tezaur şi despre activităţile pe care le desfăşura şeful meu. Nimeni nu m-a crezut, anchetatorii încercau să mă forţeze să declar lucruri pe care nu le-am făcut şi despre care habar nu aveam, dar nu au reuşit să mă influenţeze. Sunt sigur că, acest dosar, în care sunt declarat inculpat, este o dovadă a faptului că, din exces de zel, aceşti procurori au deschis o altă cauză, pentru a se răzbuna pe noi, cei care nu am vrut să declarăm fapte pe care nu le cunoşteam. Nu am furat brăţările dacice! Mai mult, pe ceilalţi inculpaţi din dosar, eu nici măcar nu îi cunosc, nu ne ştim între noi, şi atunci, cum am fi putut să facem parte dintr-un grup organizat?”, se întreabă Daniel Moc, unul dintre cei acuzaţi de furtul tezaurului arheologic.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago