„Nu suntem noi de vină pentru gropile din Deva”
Nicolle Ebner
Declaraţiile primarului Devei, Mircia Muntean, privind intenţia de reziliere a contractului încheiat cu SC Drumuri şi Poduri SA, a alarmat consiliul creditorilor. Spiritele s-au calmat, după ce lichidatorul şi administratorul special ai societăţii judeţene au dovedit, cu acte justificative, că nu există temei legal pentru încetarea contractului înainte de termen.
Orice mişcare, monitorizată şi supervizată
Contractul încheiat de SC Drumuri şi Poduri SA cu Primăria Deva prevede, pentru anul 2010, realizarea de lucrări de reparaţii străzi, alei carosabile, trotuare şi drumuri de pe raza municipiului, în valoare totală de 3,570 milioane lei. Rezilierea contractului ar produce însă probleme financiare societăţii, aflată în insolvenţă. Pompiliu Crai, administratorul special al SC Drumuri şi Poduri SA, afirmă că „nu sunt motive de reziliere a contractului, deoarece unele lucrări sunt în curs de recepţionare, centura Devei nu ne aparţine, iar gropile rămase în urma lucrărilor efectuate la reţeaua de alimentare cu apă de către Apa Prod nu le putem astupa, decât după ce primim comandă din partea societăţii. De altfel, nici gropile din Deva nu le putem acoperi, dacă nu avem comenzi. Or, acestea se realizează în funcţie de fondurile de care dispune primăria şi de priorităţile stabilite de administraţia locală. Nu este vina noastră că sunt gropi în carosabil”. La rândul său, Aurelian Bereholschi, reprezentantul firmei de lichidare Euro Quality Insolvency, declară că, derularea contractului cu Primăria Deva este respectat, conform prevederilor legale. „Orice act comercial este supervizat de către noi, astfel încât să se desfăşoare în condiţii normale şi corecte. Deconturile sunt la zi, la fel şi lucrările comandate. Dacă existau unele reproşuri, trebuia să fim notificaţi”, a spus Aurelian Bereholschi.
„Avem de pierdut în ochii cetăţenilor”
La sfârşitul săptămânii trecute, nemulţumit de starea drumurilor din Deva, primarul Mircia Muntean a declarat că este hotărât să rezilieze contractul încheiat cu S.C. Drumuri şi Poduri. Conform reprezentanţilor firmei, declaraţiile edilului au adus şi o serie de prejudicii de imagine, mai ales pe plan local. „Avem de pierdut în ochii cetăţenilor, deoarece toată vina gropilor din Deva s-a aruncat în spatele nostru. Nu am avut nici un refuz de lucrări, acestea s-au derulat în termen, şi prin urmare, contractul nu poate fi reziliat”, a menţionat Pompiliu Crai. SC Drumuri şi Poduri SA, societate aflată în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara, a intrat în insolvenţă anul trecut, deoarece nu a încasat de la beneficiari contravaloarea lucrărilor executate. Cel mai mare datornic a fost Primăria Deva, care, între timp, şi-a achitat facturile până la ultimul bănuţ. Potrivit administratorului special şi al lichidatorului, SC Drumuri şi Poduri are contracte certe în valoare de 15 milioane lei şi mizează atât pe cei 220 de angajaţi, dar şi pe utilaje şi dotări, astfel încât să subcontracteze o parte din lucrările ce vor începe la autostrada Deva-Orăştie.
Pentru tronsonul de 32 de km de autostradă s-au înscris 12 firme şi, de data aceasta, licitaţia a fost reprogramată pentru data de 17 mai. „Sperăm să încheiem noi contracte, care să ne permită rambursarea datoriilor către creditori, chiar din acest an”, a mai declarat Aurelian Bereholschi, reprezentantul firmei de lichidare.