Andreea Torba
După două săptămâni, în care românul Toma Coconea (foto) a parcurs 981 km pe jos şi a zburat cu parapanta 826 km, a venit şi timpul răsplatei: el a devenit vice-campion mondial în cadrul celei mai dure competiţii de adventure din lume – Red Bull X-Alps. Un număr de 10 antrenamente, peste 150 de ore de mers pe jos şi peste 25 de ore petrecute în zbor, deasupra Alpilor, cinci perechi de pantofi sport – toate acestea nu au fost nişte sacrificii pentru Toma, ci recunoaşterea că singurul român aflat în competiţie a reuşit să treacă al doilea linia de finiş. De o ambiţie aproape inumană, Tomi deţine recordul competiţiei la mers pe jos, în ultima zi reuşind să alerge cu o medie de 11 km/oră. „Toma Coconea este un sportiv desăvârşit, cu o ambiţie pe care nu o pot descrie în cuvinte. De la ediţie la ediţie, ne câştiga admiraţia. Nimic nu-i stă în cale când vine vorba să lupte pentru un ţel. Anul acesta, Toma ne-a surprins din nou şi a reuşit iar să urce pe podium”, a spus Will Gadd, unul dintre experţii Red Bull X-Alps.
Doar 2 din 30 au terminat cursa
Dintre cei 30 de concurenţi din 22 de ţări care au luat startul pe 17 iulie la Salzburg, doar doi au reuşit să termine competiţia – românul Toma Coconea şi elveţianul Christian Maurer, câştigătorul competiţiei atât în 2009, cât şi acum, în 2011. Pe 17 iulie, 30 de sportivi din 22 de ţări au luat startul la Salzburg, în cea mai dură competiţie de adventure, Red Bull X-Alps – 864 de kilometri doar pe jos sau cu parapanta, nici un alt mijloc de locomoţie motorizat nefiind permis pentru deplasare, însă, traseul estimat de organizatori, este în linie dreaptă, trecând prin cele opt puncte pe care participanţii trebuie să le atingă în periplul lor – vârfurile Gaisberg (1.288 m), Dachstein (2.653 m), Grossglockner (3.798 m), Tre Cime (2.999 m), Piz Palue (3.901 m), Matterhorn (4.478 m), Mont Blanc (4.792 m) si Mont Gros, acesta fiind şi finişul, ceea ce înseamnă că Tomi si adversarul său au parcurs, de fapt, aproximativ 1.800 de kilometrii.
S-a călit în Parâng
Hunedoreanul Toma Coconea este necăsătorit, are 36 de ani şi este instructor de zbor cu parapanta, precum şi salvamontist profesionist, iar visul lui a fost de mic copil să zboare. Este supranumit „Şoimul”, o poreclă pe care o merită cu prisosinţă. A început zborul imediat după Revoluţia din 1989, în staţiunea Parâng, când a fost luat „copil de trupă” de membrii clubului de zbor din localitate. „Mi-a plăcut foarte mult, aşa că am strâns bani şi mi-am cumpărat o parapantă la mâna a doua”, a povestit Coconea. Îşi aduce aminte cât de mult a riscat pentru a-şi îndeplini visul, în condiţiile în care a zburat cu o „aripă” cumpărată la mâna a doua pe câteva zeci de mărci germane, moneda forte la vremea respectivă. Acum, are echipamente de mii de euro, asigurate atât de sponsori, cât şi din fondurile obţinute de pe urma cursurilor pe care le predă la propria şcoală de zbor. La puţin timp, parapantistul hunedorean a reuşit să devină multiplu campion naţional şi să-i fie recunoscute calităţile de pilot de top, atât în ţară, cât şi străinătate.
Salvare spectaculoasă
A ajuns în lumina reflectoarelor după ce a salvat o tânără de la moarte. Se întâmpla în 2003, iar turista a fost în vacanţă, în Masivul Parâng, dar a căzut într-o prăpastie pe unul din traseele montane. Recuperată de salvamontişti, tânăra trebuia să ajungă de urgenţă la un spital, din cauza rănilor la cap, dar distanţa dintre locul accidentului şi baza muntelui, de unde ar fi putut fi preluată de ambulanţă, era de câţiva kilometri. „Toma s-a uitat repede după un loc de unde ar putea decola cu parapanta şi ne-a spus că o duce el la spital. Am rămas toţi stană de piatră. În condiţiile acelea, nu avea nici o şansă să transporte o ackie (n.r.echipament folosit de salvamont pentru transportul răniţilor identic cu o targă) cu un rănit, pe vânt puternic, ger, iar în plus şi distanţa de decolare era foarte mică”, îşi aminteşte Dumitru Bârlida, şeful salvamontiştilor din Parâng. Toma a ajuns cu victima, nu la drumul de acces în staţiune, ci chiar la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, unde a aterizat, spre mirarea doctorilor şi a pacienţilor, strânşi în curte ca la urs, pe pista pe care sunt primite ambulanţele aeriene. Cu această ispravă, Tomi a realizat o premieră mondială şi a ajuns în ziarele din întreaga lume, mai ales că tânăra turistă a scăpat cu viaţă şi fără urmări. Parapantistul este înnebunit după aventură, munte, dar mai presus de toate, iubeşte zborul.
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…
Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…
View Comments
Tot respectul pentru Tomi! Din pacate, in Romania, valorile nu sunt recunoscute, ce sa mai vorbim de sprijin intr-o astfel de competitie cum e Red Bull X Alps. Numai Tomi stie cat i-a fost de greu sa participe, cate usi i s-au inchis in momentul in care a cauta sponsori. Orice alta tara si-ar fi ajutat reprezentantul neconditionat. Pentru asta esti de 2 ori campion, Tomi!!! te asteptam acasa!