Cristina Ghenea
Hunedoreanul Pompiliu Bota (foto), preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR) (n.r. cea constituţională), a fost condamnat definitiv la şase luni de închisoare, cu suspendare, pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat.
Decizia aparţine magistraţilor de la Judecătoria Deva şi a fost pronunţată în aprilie a.c., însă a fost atacată prin recurs de către inculpat şi astfel, cauza a fost trimisă Curţii de Apel Alba Iulia pentru soluţionare. „Instanţa a respins recursul formulat, ca fiind nefondat, astfel că sentinţa dată de Judecătoria Deva rămâne definitivă“, a declarat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al instanţei superioare din Alba Iulia.
Se va adresa la CEDO
Potrivit deciziei judecătorilor deveni, executarea celor şase luni de închisoare va fi suspendată condiţionat pe durata unui termen de încercare de doi ani şi jumătate, iar Bota este obligat să suporte plata unor cheltuieli judiciare către stat, în valoare de 17.000 lei. Prin această hotărâre a instanţei, lui Pompiliu Bota nu i s-a interzis practicarea avocaturii, doar că nu are voie să aleagă şi să fie ales în funcţii publice. Contactat de MESAGERUL HUNEDOREAN, Pompiliu Bota a declarat că se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului. „Voi intenta proces la CEDO şi-mi voi demonstra nevinovăţia, aşa cum am făcut-o şi altă dată“, a declarat avocatul. Cât despre zvonurile emise de unele surse juridice, cu privire la faptul că UNBR urmează să se desfiinţeze în urma acestei sentinţe, Pompiliu Bota spune că nu sunt adevărate. „Nu are nici o legătură sentinţa dată, cu avocaţii din Uniunea Barourilor. În jur de 5.000 de avocaţi din toată ţara fac parte din UNBR şi îşi pot desfăşura în continuare activitatea fără nici un fel de problemă“, a mai precizat Bota.
Două Uniuni Naţionale de Barouri paralele
Avocatul Pompiliu Bota a obţinut dreptul de a înfiinţa barouri în urma mai multor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile. În urmă cu aproximativ 10 ani, a înfiinţat Baroul Constituţional, la care mai apoi a renunţat şi a fondat Uniunea Naţională a Barourilor din România, care cuprinde 42 de barouri, câte un barou în fiecare judeţ, al cărei preşedinte este şi în prezent.
În paralel, în România mai funcţionează şi UNBR tradiţională, care nu poate demonstra când a fost înfiinţată, după ce, prin Legea nr. 3 din 1948 (culmea, aflată în vigoare şi acum!), fostul regim comunist a desfiinţat barourile şi uniunea, iar Legea 51/1995 a avocaturii a reglementat doar organizarea profesiei de avocat, nu şi înfiinţarea barourilor. Astfel, la această oră, există câte două barouri în fiecare judeţ al ţării, unul din Uniunea lui Bota, iar altul, aşa-zis „tradiţional“, despre care se spune că nu deţine nici un act de înfiinţare şi deci, este ilegal, dar ai cărui membri au, de cele mai multe ori, întâietate în instanţele de judecată.
Într-o țară care produce anual peste 2,6 milioane de biciclete și se situează pe locul…
Subprogramul de Tratament medicamentos al bolnavilor cu afecțiuni oncologice, Subprogramul de monitorizare a evoluției bolii…
Candidații PSD Hunedoara la Parlament se angajează să investească în viitorul țării printr-un sistem educațional…
Deputatul PSD de Hunedoara, Ilie Toma (foto), a declarat că primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu…
„Sunt Natalia-Elena Intotero și candidez cu convingerea că împreună putem continua efortul comun de dezvoltare…
View Comments
Asta este dovada persecutarii acestui om care a avut curajul sa lupte impotriva unui sistem putred de corupt de interlopi cu legitimatie de la stat ,securitatea comunista nu-l poate uita si nici dreptate nu o sa-i dea ,de aceea singura solutie este CEDO unde a mai castigat si va mai castiga ,cu respect va saluta justitiarul de Hunedoara .