„Zbor” frânt de sãrãcie şi obosealã
Ciprian Marinuţ
Săriturile triplusaltistei Andreea Todereanu, de la C.N.S. „Cetate” Deva, au avut de suferit la Mondialele cadeţilor din Italia, din cauza modernităţii pistei de concurs şi a oboselii acumulate în… autocar.
Din parc, pe ultra-sintetic
Plecată la Campionatul Mondial cu mari speranţe la o medalie şi cu o săritură ce o situa în topul performanţelor din acest an la nivel mondial, atleta Andreea Todereanu a fost trădată de… pista mai puţin „verde” de acasă. Obişnuită cu antrenamente în parcul de la Cetate sau pe holurile liceului sportiv din Deva, triplusaltista antrenată de Nicolae Alexe s-a trezit, la Bressanone, pe o pistă super-modernă şi s-a simţit ca pe patinoar, fără patine. Drept urmare, Andreea, care e multiplă campioană naţională, s-a clasat abia pe locul 18 în competiţia desfăşurată la finalul săptămânii şi a ratat prezenţa în finala de opt care i-ar fi permis să lupte pentru a fi pe podium. „Andreea a sărit slab şi a fost chiar sub performanţele pe care le-a avut în acest an la Campionatele Naţionale. Mi-a spus că a simţit că pista e prea moale şi a împiedicat-o să aibă un elan de calitate şi sărituri pe măsură. E de înţeles că a avut probleme de acomodare în contextul în care condiţiile de concurs au fost radical diferite faţă de cele de pregătire de acasă”, a explicat antrenorul Nicolae Alexe.
Intenţii bune, fonduri insuficiente
Dincolo de modernitatea pistei, Andreea a acuzat şi oboseala unui drum de peste 24 de ore cu autocarul. „Deplasarea s-a făcut cu autocarul, iar cele peste 24 de ore de drum şi-au pus amprenta pe prestaţia sportivilor”, a spus antrenorul Nicolae Alexe. Federaţia Română de Atletism a pozat în instituţie interesată de promovarea tinerilor şi a dus la Campionatul Mondial al cadeţilor din Italia un număr record de sportivi (15 fete şi 15 băieţi), însă deplasarea s-a făcut cu autocarul în condiţii… grele. La Mondialul de atletism rezervat cadeţilor au participat sportivi din nu mai puţin de 180 de ţări.