Timpul pare să fie cel mai mare dușman al omului din secolul XXI, secolul vitezei. Nimeni nu poate explica de ce pe vremea bunicilor noștri timpul avea o altă însemnătate, iar într-o zi se puteau rezolva atât de multe lucruri.
Autoritatea finală
- Te întrebi de ce trebuie să dai ceasul cu o oră înainte în Martie? Ora de vară a început ca o glumă pentru Benjamin Franklin, care a propus oamenilor să se scoale mai devreme în dimineţile însorite de vară pentru a lucra mai mult pe parcursul zilei şi astfel să facă economie de lumânări. Ora de vară a fost introdusă în Marea Britanie în anul 1917 şi apoi s-a răspândit în întreaga lume.
- Vremea poate de asemenea schimba durata zilei. În timpul fenomenelor El Niño, vânturile puternice pot încetini rotaţia Pamântului cu o fracţiune de secundă la fiecare 24 de ore.
- Tehnologia modernă poate determina timpul mult mai bine. În 1972 o reţea de ceasuri atomice din peste 50 de ţări a fost considerată autoritatea finală a timpului, fiind atât de precisă încât îi trebuie 31,7 milioane de ani pentru a pierde aproximativ o secundă.
- Ceasul cel mai precis, de la Institutul Naţional de Standarde şi Tehnologii din Colorado, măsoară vibraţiile unui singur atom de mercur. Într-un milion de ani acesta nu va pierde nici o secundă.
- Până în anii 1800, fiecare sat trăia în propriul lor mic fus orar, cu ceasuri sincronizate în funcţie de amiaza solară locală.
- Gândind cum timpul căilor ferate necesita sincronizarea ceasurilor din diferite locaţii ar fi putut să îl inspire pe Einstein să dezvolte teoria relativităţii, care unifică spaţiul şi timpul.
- Einstein a arătat că gravitaţia face ca timpul să curgă mai încet. Pasagerii din avion, zburând unde gravitaţia Pământului este mai slabă, îmbătrânesc câteva nanosecunde în plus la fiecare zbor.
- Conform teoriei cuantice, cel mai scurt moment care poate exista este cunoscut ca Timpul Planck, sau 0.0000000000000000000 000000000000000000000001 secunde.
- Timpul nu a fost pe aici dintotdeauna. Majoritatea cercetătorilor cred ca a fost creat împreună cu restul universului în Big Bang, acum 13,7 miliarde de ani.
- Ar putea să existe un sfârşit al timpului. Trei cercetători spanioli susţin că acceleraţia observată a expansiunii cosmosului este o iluzie cauzată de încetinirea timpului. Potrivit calculelor lor, timpul ar putea eventual să se oprească, moment în care totul va intra într-un impas.
Sursa: Discover Magazine