Actualitate

10 lucruri pe care nu le știai despre timp

Timpul pare să fie cel mai mare dușman al omului din secolul XXI, secolul vitezei. Nimeni nu poate explica de ce pe vremea bunicilor noștri timpul avea o altă în­sem­nătate, iar într-o zi se puteau re­zolva atât de multe lucruri.

 

Autoritatea finală

  1. Te întrebi de ce trebuie să dai ceasul cu o oră înainte în Martie? Ora de vară a început ca o glumă pentru Benjamin Franklin, care a propus oamenilor să se scoale mai devreme în dimineţile însorite de vară pentru a lucra mai mult pe parcursul zilei şi astfel să facă economie de lumânări. Ora de vară a fost introdusă în Marea Britanie în anul 1917 şi apoi s-a răspândit în întreaga lume.
  2. Vremea poate de asemenea schimba durata zilei. În timpul fenomenelor El Niño, vânturile pu­ternice pot încetini rotaţia Pamân­tului cu o fracţiune de secundă la fiecare 24 de ore.
  3. Tehnologia modernă poate de­termina timpul mult mai bine. În 1972 o reţea de ceasuri atomice din peste 50 de ţări a fost consi­derată autoritatea finală a timpului, fiind atât de precisă încât îi trebuie 31,7 milioane de ani pentru a pierde aproximativ o secundă.
  4. Ceasul cel mai precis, de la Institutul Naţional de Standarde şi Tehnologii din Colorado, măsoară vibraţiile unui singur atom de mercur. Într-un milion de ani acesta nu va pierde nici o secundă.
  5. Până în anii 1800, fiecare sat trăia în propriul lor mic fus orar, cu ceasuri sincronizate în funcţie de amiaza solară locală.
  6. Gândind cum timpul căilor ferate necesita sincronizarea cea­su­rilor din diferite locaţii ar fi putut să îl inspire pe Einstein să dezvolte teoria relativităţii, care unifică spa­ţiul şi timpul.
  7. Einstein a arătat că gravitaţia face ca timpul să curgă mai încet. Pasagerii din avion, zburând unde gravitaţia Pământului este mai slabă, îmbătrânesc câteva nanose­cunde în plus la fiecare zbor.
  8. Conform teoriei cuantice, cel mai scurt moment care poate exis­ta este cunoscut ca Timpul Planck, sau 0.0000000000000000000 000000000000000000000001 secunde.
  9. Timpul nu a fost pe aici dintot­deauna. Majoritatea cercetătorilor cred ca a fost creat împreună cu restul universului în Big Bang, acum 13,7 miliarde de ani.
  10. Ar putea să existe un sfârşit al timpului. Trei cercetători spanioli susţin că acceleraţia observată a expansiunii cosmosului este o iluzie cauzată de încetinirea tim­pului. Potrivit calculelor lor, timpul ar putea eventual să se oprească, moment în care totul va intra într-un impas.

Sursa: Discover Magazine

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Cine și de ce-i în­tărâtă? Cârcotași avi­zați din sudul județului ne-au povestit că se pregătește…

5 ore ago

Bulina albă

Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani Pentru că a reușit să obțină finanțare pentru zeci…

5 ore ago

Bulina neagră

Cristian V., recidivist din municipiul Vulcan Pentru că a fost trimis în judecată după ce…

5 ore ago

În ce țară trăim! Primă de pensionare de 100.000 de euro la o instituție de stat

Prima de pensionare a unui director de la Romsilva este echivalentul a 100.000 de euro.…

5 ore ago

Se întâmplă și de-astea! Bătuți din cauza unui loc de parcare

Polițiștii i-au reținut pe doi frați din Hațeg, după ce ei i-au bătut pe alți…

5 ore ago

Grupare infracțională formată din cetățeni români, destructurată după ce a clonat carduri de aprovizionare cu combustibil la benzinăriile din Belgia

O grupare de criminalitate orga­ni­zată formată din cetăţeni români, dar care acţionau în Belgia, a…

5 ore ago