10 oameni de afaceri hunedoreni, ridicaţi de mascaţi
Un număr de 10 hunedoreni au fost ridicaţi, ieri, de către DIICOT, şi duşi la audieri la Mehedinţi. Cei 10, printre care şi omul de afaceri Petrică Toma, fost comisar al Gărzii Financiare Hunedoara în perioada 1992-1998, dar şi fostul finanţator al echipei de fotbal Corvinul, Florin Uscatu, sunt implicaţi într-un dosar de evaziune fiscală în valoare de 20 de milioane de euro.
Au fost confiscate maşini de lux, arme, bani
Ieri dimineaţă, au fost efectuate 30 de percheziţii domiciliare în judeţele Mehedinţi, Cluj, Hunedoara, Timiş şi Argeş, fiind vizat un grup infracţional organizat, format din 34 de persoane, specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul cauzat prin aceste activităţi fiind, până în prezent, estimat, la 20 de milioane de euro. În urma acestor acţiuni, în Strehaia au fost ridicate trei seifuri, mai multe arme, precum şi cinci maşini de lux, printre care un Lexus şi un BMW X5. În judeţul nostru, au fost făcute opt percheziţii în municipiul Hunedoara şi una în Deva. Numai de la domiciliul lui Petrică Toma, din Hunedoara, au fost ridicaţi 600.000 de lei.
Cercetaţi şi în dosarul „Hydra”
Cum precizam, procurorii DIICOT au reţinut în acest dosar şi 10 oameni de afaceri hunedoreni. Este vorba de Nicolae Hudema (Deva), Ioan Gabriel Tomuţă, Constantin Sîrbu Daniel, Andrei Cândac, Vasile Chiru, Cornelius Silvan Toma, Petrică Toma, Marius Barticel, Bogdan Ştefan Ghide şi Gheorghe Florin Uscatu. Amintim că acesta din urmă a finanţat echipa de fotbal Corvinul 2005 din Hunedoara şi, potrivit surselor judiciare, el a fost implicat în mai multe scandaluri legate de colectarea şi comercializarea fierului vechi. Ultimul eveniment nefericit legat de Uscatu este accidentul de pe halda de zgură de pe platforma ArcelorMittal din Hunedoara, din noiembrie 2011, soldat cu moartea a doi muncitori. De asemenea, trei dintre cei 10 hunedoreni ridicaţi ieri au fost cercetaţi şi în celebrul dosar al mafiei fierului vechi, Hydra. Este vorba de Petrică şi Stelian Toma, care, după ce li s-a disjuns dosarul, au fost scoşi de sub urmărire penală, şi Marius Barticel, care este cercetat în continuare de Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Mai subliniem că Silvan Toma este actualul finanţator al echipei de fotbal FC Hunedoara.
Operaţiuni comerciale fictive, prin cinci firme fantomă
Potrivit comunicatului DIICOT, liderii grupării respective, Gheorghe Mihai şi Ion Mihai, au identificat un număr de 50 de societăţi comerciale, având cifre semnificative de afaceri şi în înţelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10 la sută, au emis facturi fiscale, pentru operaţiuni comerciale fictive, de livrare mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat. Membrii grupării au înfiinţat în acest scop cinci societăţi comerciale, tip „fantomă“, cu sediul în localitatea Strehaia, acestea acumulând debite substanţiale către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, datorat ca urmare a activităţii infracţionale. Sumele de bani reprezentând contravaloarea acestor operaţiuni erau achitate în conturile societăţilor comerciale controlate de către învinuiţi, deschise la diverse unităţi bancare, de unde erau ridicate imediat în numerar şi împărţite între membrii grupării. Potrivit aceluiaşi document, pentru cinci dintre societăţile comerciale atrase de către învinuiţi, s-au facturat mărfuri şi servicii în valoare totală de 26.400.000 lei (6 milioane de euro), sumă ridicată în numerar de Ion Mihai şi Fănel Daniel Mihai, prejudiciindu-se bugetul de stat cu 2.400.000 euro. Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională este estimat până la acest moment ca fiind de 20.000.000 euro.
Un număr de 34 de persoane au fost aduse, ieri, la audieri, la DIICOT Mehedinţi, după care vor fi formulate măsurile solicitate de către anchetatori.
Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul SCCO Mehedinţi. Suportul informativ a fost asigurat de către SRI.
Grup economic puternic în Hunedoara
Grupul Casito Transimpex SRL, al cărui proprietar este Petrică Toma, desfăşoară activităţi în transport aerian şi auto, recuperare şi valorificare de materiale refolosibile, reparaţii aparate de măsură-control, producţie de materiale de construcţie. Casito deţine şi Fabrica de Mortare şi Adezivi din Hunedoara. Grupul de firme deţine hotelul Roman (foto) din Staţiunea Băile Herculane, achiziţionat pentru suma de 8,6 milioane lei. Hotelul fusese scos la vânzare din cauza datoriilor acumulate la stat de fostul proprietar, SC Hercules, unde acţionar este firma Argirom, controlată de omul de afaceri Iosif Armaş. Grupul Casito Transimpex din Hunedoara construieşte în comuna Bistra din judeţul Alba, prima microhidrocentrală în sistem privat din ţară, ce va avea o capacitate de 7,4 MW, investiţia ridicându-se la 18 milioane euro.
Dosarul „Hydra”, strămutat la Bistriţa-Năsăud
În urma unor descinderi simultane, organizate în vara anului 2006 la Hunedoara, peste 50 de persoane implicate în dosarul mafiei fierului vechi din localitate, denumit Hydra, au fost reţinute, iar cea mai mare parte dintre ele au fost arestate. La scurt timp, magistraţii au decis eliberarea din arest a hunedorenilor şi judecarea lor în stare de libertate, dosarul fiind strămutat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. În dosarul Hydra au fost trimise în judecată 53 de persoane, lideri de grupări de crimă organizată, foşti paznici ai combinatului şi administratori ai unor firme de colectare a fierului vechi. Dosarul vizează două grupări rivale din Hunedoara, care au prosperat de pe urma furturilor de fier din incinta combinatului ArcelorMittal. Acuzaţiile principale sunt de furt calificat, loviri, tentative de omor, spălare de bani, delapidare, luare de mită şi chiar subminarea economiei naţionale.
un azil de batran nu au facut ,o cantina sociala pentru oamenii care mananca din gunoaie nu au facut ,sa se mai gandeasca si ei la cei saraci ,ca au facut sute de milioane de euro .