În 1 noiembrie 2024 se împlinesc 100 de ani de la nașterea părintelui Costan Gavril în satul Cintei, județul Arad. A ajuns să slujească comunității din satul Almaș-Săliște, comuna Zam, județul Hunedoara, începând cu 1952. Conjunctura acelei perioade l-a determinat să părăsească locurile natale și să ajungă împreună cu familia sa în județul Hunedoara.
Generații întregi
În satul Almaș-Săliște, comuna Zam și-a început cariera de preot. Acesta a rămas acolo între anii 1952-1963 locuind cu preoteasa Maria și cu cei 2 copii, Mirel și Micapora. După această perioadă a plecat în localitatea Zam profesând acolo până în 2008. Toată viața și-a dedicat-o locuitorilor comunei Zam. A locuit în casa parohială de acolo și a avut în subordine mai multe sate printre care: Cerbia, Pogănești și Zam-sat. Pe parcursul celor 56 de ani a fost părtaș la toate evenimentele familiilor din parohia sa. Preotul Costan Gavril a botezat, a cununat și a înmormântat generații întregi ale comunei. Vârsta părintelui Costan a fost și un motiv pentru care dumnealui a slujit în această comunitate atât de mult timp, el trecând în neființă în 2018, la 94 de ani.
El nu a fost doar preot al comunei Zam, ci și un bun consătean și un bun profesor de religie. În același timp el a fost decorat ca veteran de război. Acesta a participat în 23 august 1944 la luptele de la Păuliș fiind la Şcoala militară de subofiţeri din Radna, judeţul Arad. ”Elevii şcolii militare din Radna i-au oprit pe unguri din înaintarea lor, opunând o rezistenţă, care i-a descumpănit pe duşmani. În aceste lupte eroice au căzut jertfă 38 de elevi sergenţi majori şi doi ofiţeri. Oprind astfel înaintarea ungurilor pe valea Mureşului.”(Costan Gavril, PEREGRINĂRILE MELE PE ALTE MELEAGURI ÎN VREMURI DE RESTRIŞTE).
Reper
În 2013 a primit recunoașterea ca și ”Cetățean de Onoare al județului Hunedoara”. Pentru că a fost parte a acestei comunități a lăsat ca moștenire o biserică nouă a cărei târnosire a avut loc în 21 octombrie 2017. Demersurile pentru construirea bisericii au fost începute în anul 1997. Nu doar biserica a rămas ca amintire pentru enoriașii lui, ci și o carte de memorii care a publicat-o în anul 2014 la aniversarea a 90 de ani. Ea prezintă toate momentele importante din viața profesională, a comunității dar și a vieții de familie. Aceasta poate fi luată ca reper pentru istoria comunei Zam din perioada 1952-2008.
La omagierea și comemorarea a 100 de ani de la nașterea părintelui Costan Gavril am hotărât să republic cartea pentru a ajunge la cât mai multe persoane. Pe lângă acest demers m-am întâlnit cu enoriașii comunei Zam care și-au amintit cu mult respect și emoție de acesta. În urma discuțiilor cu ei, am realizat o prezentare video: ”OMAGIEREA ȘI COMEMORAREA PĂRINTELUI COSTAN GAVRIL DE CĂTRE LOCUITORII COMUNEI ZAM”.
Prof. Costan Mirela-Adriana
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…
Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…