Actualitate

100 de ani de la nașterea părintelui Costan Gavril. „El a fost nu doar preot al comunei Zam, ci și un bun consătean și profesor de religie”

În 1 noiembrie 2024 se împlinesc 100 de ani de la nașterea părintelui Costan Gavril în satul Cintei, județul Arad. A ajuns să slu­jească comunității din satul Almaș-Săliște, comuna Zam, județul Hunedoara, începând cu 1952. Conjunctura acelei perioade l-a determinat să părăsească locurile natale și să ajungă împreună cu familia sa în județul Hunedoara.

Generații întregi
În satul Almaș-Săliște, comuna Zam și-a în­ceput cariera de preot. Acesta a rămas acolo între anii 1952-1963 locuind cu preoteasa Maria și cu cei 2 copii, Mirel și Micapora. După această perioadă a plecat în localitatea Zam profesând acolo până în 2008. Toată viața și-a dedicat-o locuitorilor comunei Zam. A locuit în casa parohială de acolo și a avut în subordine mai multe sate printre care: Cerbia, Pogănești și Zam-sat. Pe parcursul celor 56 de ani a fost părtaș la toate evenimentele familiilor din parohia sa. Preotul Costan Gavril a botezat, a cununat și a înmormântat ge­ne­rații întregi ale comunei. Vârsta părintelui Costan a fost și un motiv pentru care dum­nealui a slujit în această comunitate atât de mult timp, el trecând în neființă în 2018, la 94 de ani.
El nu a fost doar preot al comunei Zam, ci și un bun consătean și un bun profesor de re­li­gie. În același timp el a fost decorat ca ve­teran de război. Acesta a participat în 23 august 1944 la luptele de la Păuliș fiind la Şcoala militară de subofiţeri din Radna, ju­deţul Arad. ”Elevii şcolii militare din Radna i-au oprit pe unguri din înaintarea lor, opunând o rezistenţă, care i-a descumpănit pe duş­mani. În aceste lupte eroice au căzut jertfă 38 de elevi sergenţi majori şi doi ofiţeri. Oprind astfel înaintarea ungurilor pe valea Mu­re­şului.”(Costan Gavril, PEREGRINĂRILE MELE PE ALTE MELEAGURI ÎN VREMURI DE RESTRIŞTE).

Reper
În 2013 a primit recunoașterea ca și ”Ce­tă­țean de Onoare al județului Hunedoara”. Pentru că a fost parte a acestei comunități a lăsat ca moștenire o biserică nouă a cărei târnosire a avut loc în 21 octombrie 2017. Demersurile pentru construirea bisericii au fost începute în anul 1997. Nu doar biserica a rămas ca amintire pentru enoriașii lui, ci și o carte de memorii care a publicat-o în anul 2014 la aniversarea a 90 de ani. Ea prezintă toate momentele importante din viața pro­fesională, a comunității dar și a vieții de fa­mi­lie. Aceasta poate fi luată ca reper pentru is­to­ria comunei Zam din perioada 1952-2008.
La omagierea și comemorarea a 100 de ani de la nașterea părintelui Costan Gavril am hotărât să republic cartea pentru a ajunge la cât mai multe persoane. Pe lângă acest de­mers m-am întâlnit cu enoriașii comunei Zam care și-au amintit cu mult respect și emoție de a­cesta. În urma discuțiilor cu ei, am realizat o pre­zen­­tare video: ”OMAGI­E­REA ȘI CO­ME­MO­RAREA PĂ­RIN­TELUI COSTAN GAVRIL DE CĂTRE LO­CU­ITORII COMUNEI ZAM”.

Prof. Costan Mirela-Adriana

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii prin târg că un per­so­naj din zonă vrea să ajungă șef mare de…

2 ore ago

Bulina albă

Maria Bocicor, președinta UCRR Filiala Hunedoara Pentru că a reușit să acceadă în Consiliul Local…

2 ore ago

Bulina neagră

Dumitru Andreșoi, fermier Pentru că este acuzat de procurorii lui Kovesi de fraudarea fondurilor europene.

2 ore ago

Parchetul European taie în carne vie: Cel mai mare oier, reținut de oamenii lui Kovesi. Prejudiciu imens

Parchetul European a lovit puternic în agricultura românească: Dumitru Andreșoi (foto), cel mai mare cres­că­tor…

3 ore ago

Gurasada și Vălișoara, sub semnul solemn. Start pentru încă 4 ani!

Magdalena Șerban Nu demult, primarii aleși sau realeși ai județului au depus jurământul de cre­dință,…

3 ore ago

Președintele Laurențiu Nistor susține candidații PSD Hunedoara pentru Parlamentul României

Stimați locuitori ai județului Hunedoara, Pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, suntem invitați…

3 ore ago