Actualitate

Minerii, din nou, în Piața Victoriei

Minerii, energeticienii şi siderurgiştii au organizat un nou protest, principala ne­mulțumire fiind modificările aduse la noua lege a pensiilor. Nu este primul protest de acest tip. În țară, minerii au început pro­testele încă din luna august, iar pe 2 oc­tom­brie, Sindicaliştii din Federaţia Naţio­nală Mine Energie amenințau în fața Guvernului cu greva națională.

Condiții grele
Ieri, minerii, energeticienii și siderurgiștii s-au adunat în fața Guvernului României pen­tru a protesta împotriva modificărilor din noua lege a pensiilor. Aceștia și-au ex­primat nemulțumirea față de schimbările care, în opinia lor, afectează negativ drep­tu­rile pensionarilor din aceste domenii.
„Minerilor, energeticienilor şi siderur­giş­tilor trebuie să li se păstreze aceleaşi con­diţii de pensionare în actuala lege a pensiilor publice la fel ca în cea precedentă, de­oa­rece lucrează şi vor lucra în aceleaşi condiţii de muncă foarte grele şi periculoase, care au determinat şi determină consecinţe gra­ve asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a acestora”, susţin sindicaliştii într-un co­mu­nicat de presă.

Ce solicitări au protestatarii pentru oficialii Guvernului
Protestatarii cer Guvernului să elimine ar­ticolele din noua lege a pensiilor care, spun ei, generează discriminare între persoanele care au lucrat în aceleași condiții de muncă, dar care vor primi pensii diferite în funcție de perioada de activitate. Aceștia solicită re­venirea la prevederile vechii legi, con­si­derând că modificările actuale sunt injuste pentru cei afectați.
În comunicatul oficial, se subliniază ne­ce­sitatea corectării situației salariaților care au lucrat sau lucrează în condiții speciale de muncă. Ei susțin că este inechitabil ca, după ani în care și-au pus viața în pericol în spe­ranța că vor ieși la pensie mai devreme și cu beneficii suplimentare, statul să le ignore aceste drepturi acum.

Sindicaliștii au vorbit și despre impactul negativ, după schimbarea legii pensiilor
Sindicaliștii subliniază că actuala lege a pensiilor încalcă principiul contributivității, deoarece nu mai oferă punctaj suplimentar pentru angajații care au lucrat în condiții deosebite sau speciale, decât până la nivelul salariului mediu brut pe economie. Aceștia consideră că este nedrept, având în vedere că timp de zeci de ani s-au plătit contribuții până la valoarea integrală a salariului fiecăruia, nu doar până la salariul mediu.
În plus, sindicaliștii cer ca scoaterea din funcțiune a capacităților energetice bazate pe lignit și huilă să se facă numai după ce grupurile pe gaz de la Turceni, Ișalnița și Paroșeni, precum și unitățile nucleare 3 și 4 de la Cernavodă, vor fi realizate. Ei aver­ti­zează că o retragere prematură a acestor surse de energie ar adânci dezechilibrul dintre energia de bază și cea intermitentă, conducând la creșteri dramatice ale pre­țurilor la electricitate.
Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA”, din care fac parte aceste sindicate, a fost înființată în 1990 și reunește în prezent 38 de federații sindicale pe sectoare eco­nomice, coordonând și activitatea a 42 de filiale teritoriale. Organizația este activă în apărarea drepturilor angajaților din diverse in­dustrii din România. (A.N.)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Case Closed! Afaceristul Adrian Marţian şi copiii, prinşi în Serbia

  Cei trei copii care au fost daţi dis­pă­ruţi luni-după amiază în satul Sântan­drei, oraşul…

15 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că o duduie, funcțio­nară de prea mult timp, se laudă peste tot…

16 ore ago

Bulina albă

Natalia Intotero, ministrul Familiei Pentru că a organizat, din nou, o dezbatere pentru combaterea violenței…

16 ore ago

Bulina neagră

Vasile T., din municipiul Deva Pentru că a fost condamnat la închisoare după ce și-a…

16 ore ago

Răpit din curtea casei, bătut, îmbătat și violat

Suferind de depresie și sub presiune permanentă după inculparea autorilor atrocităților, victima a cedat și…

16 ore ago

Un artist complet – Horațiu Mălăele

Un moment de mare atractivitate în cadrul întâlnirilor cu personalități invitate la actuala ediție a…

16 ore ago