Minerii, energeticienii şi siderurgiştii au organizat un nou protest, principala nemulțumire fiind modificările aduse la noua lege a pensiilor. Nu este primul protest de acest tip. În țară, minerii au început protestele încă din luna august, iar pe 2 octombrie, Sindicaliştii din Federaţia Naţională Mine Energie amenințau în fața Guvernului cu greva națională.
Condiții grele
Ieri, minerii, energeticienii și siderurgiștii s-au adunat în fața Guvernului României pentru a protesta împotriva modificărilor din noua lege a pensiilor. Aceștia și-au exprimat nemulțumirea față de schimbările care, în opinia lor, afectează negativ drepturile pensionarilor din aceste domenii.
„Minerilor, energeticienilor şi siderurgiştilor trebuie să li se păstreze aceleaşi condiţii de pensionare în actuala lege a pensiilor publice la fel ca în cea precedentă, deoarece lucrează şi vor lucra în aceleaşi condiţii de muncă foarte grele şi periculoase, care au determinat şi determină consecinţe grave asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a acestora”, susţin sindicaliştii într-un comunicat de presă.
Ce solicitări au protestatarii pentru oficialii Guvernului
Protestatarii cer Guvernului să elimine articolele din noua lege a pensiilor care, spun ei, generează discriminare între persoanele care au lucrat în aceleași condiții de muncă, dar care vor primi pensii diferite în funcție de perioada de activitate. Aceștia solicită revenirea la prevederile vechii legi, considerând că modificările actuale sunt injuste pentru cei afectați.
În comunicatul oficial, se subliniază necesitatea corectării situației salariaților care au lucrat sau lucrează în condiții speciale de muncă. Ei susțin că este inechitabil ca, după ani în care și-au pus viața în pericol în speranța că vor ieși la pensie mai devreme și cu beneficii suplimentare, statul să le ignore aceste drepturi acum.
Sindicaliștii au vorbit și despre impactul negativ, după schimbarea legii pensiilor
Sindicaliștii subliniază că actuala lege a pensiilor încalcă principiul contributivității, deoarece nu mai oferă punctaj suplimentar pentru angajații care au lucrat în condiții deosebite sau speciale, decât până la nivelul salariului mediu brut pe economie. Aceștia consideră că este nedrept, având în vedere că timp de zeci de ani s-au plătit contribuții până la valoarea integrală a salariului fiecăruia, nu doar până la salariul mediu.
În plus, sindicaliștii cer ca scoaterea din funcțiune a capacităților energetice bazate pe lignit și huilă să se facă numai după ce grupurile pe gaz de la Turceni, Ișalnița și Paroșeni, precum și unitățile nucleare 3 și 4 de la Cernavodă, vor fi realizate. Ei avertizează că o retragere prematură a acestor surse de energie ar adânci dezechilibrul dintre energia de bază și cea intermitentă, conducând la creșteri dramatice ale prețurilor la electricitate.
Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA”, din care fac parte aceste sindicate, a fost înființată în 1990 și reunește în prezent 38 de federații sindicale pe sectoare economice, coordonând și activitatea a 42 de filiale teritoriale. Organizația este activă în apărarea drepturilor angajaților din diverse industrii din România. (A.N.)
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…