Eveniment

Incredibil! Obiectele de patrimoniu furate de la muzeul din Olanda, asigurate de funcționarii români doar pentru 30 de milioane de euro! Doamne, pe cine ați lăsat să gestioneze comoara dacică!

Au apărut primele imagini cu jaful de la muzeul Drents din Assen, Olanda, în care au fost furate mai multe piese din tezaurul dacic. Într-un video făcut pu­blic de poliția din Olanda se pot ob­ser­va siluetele a trei persoane care în­cearcă să intre în clădire. La câteva se­cunde, urmează o explozie pu­ter­nică.

Câteva minute
Operațiunea a durat doar două mi­nute, timp în care hoții au reușit să fure artefacte dacice de o valoare ines­ti­mabilă. Potrivit anchetatorilor, cei trei indivizi s-au îndreptat direct spre vitri­nele în care erau expuse coiful și bră­ță­rile și le-au spart cu barosul. În primul rând criticile aduse fostului ministru al Culturii, Raluca Turcan, vizează faptul că aceste obiecte, de o valoare in­co­men­su­rabilă, au fost duse la o expoziție într-un muzeu obscur, fără pază. Ieri, repre­zen­tanții Muzeului Național de Istorie a României au încercat să explice de ce aceste obiecte din tezaur au fost trimise acolo. Degeaba, însă. Iar declarațiile a­cestora, cum că obiectele de patrimoniu au fost asigurate doar pentru 30 de mi­lioane de euro ridică mari semne de în­trebare.

Autoritățile olandeze promit că îi vor găsi pe făptași
Autoritățile olandeze ar avea deja o pistă. Polițiștii investighează dacă o ma­şină arsă lângă Rolde a avut vreo le­gătură cu jaful și au cerut ajutorul Inter­polului. Nici o persoană nu a fost ares­tată până acum.
Ministrul olandez Culturii a spus că țara sa va face tot posibilul pentru a recupera obiectele şi pentru a depista şi pedepsi autorii. „Aceste obiecte istorice sunt de o mare importanţă pentru România şi pentru patrimoniul său cul­tural”, a declarat el.
Și prim-ministrul olandez, Dick Schoof, a promis că autorităţile olandeze des­fă­şoară toate demersurile necesare pen­tru identificarea făptaşilor şi recu­pe­rarea tezaurului.

Comoara furată era asigurată
Din muzeul Drents au fost sustrase coiful de aur de la Coţofeneşti, datat în secolele V-IV î.Hr. şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din pa­trimoniul naţional al României.
Conform Muzeului Naţional de Istorie a României, toate piesele aflate în Mu­zeul Drents, din Assen, au fost asigurate înainte de a fi trimise în Regatul Ţărilor de Jos, conform legislaţiei româneşti şi practicilor internaţionale referitoare la organizarea expoziţiilor.

Crede că obiectele nu vor fi topite
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a spus la Digi24 că a solicitat autorităților olan­deze să facă o prioritate din an­chetarea jafului de la muzeul Drents, de unde au fost furate un coif și trei brățări dacice de aur. „Am avut o convorbire cu ministrul Culturii olandez, domnul Eppo Bruins și așa cum și domnul ministru Hurezeanu a fost asigurat de omologul dânsului, la fel și eu am fost asigurată că vor depune toate diligențele și chiar în cursul zilelor următoare domnul mi­nis­tru al Culturii se va deplasa la muzeul unde a avut loc această nefericită în­tâm­plare, pentru a se asigura încă o dată și a solicita să fie o prioritate pentru autoritățile olandeze rezolvarea acestui caz”, a spus Natalia Intotero.
„Din discuțiile purtate cu domnul am­basador Comănescu la Haga, toate instituțiile cu atribuții în domeniu s-au mobilizat de dimineață, de la prima oră și ne dorim cu toții ca în cel mai scurt timp făptuitorii să fie prinși și să ne ajute Dumnezeu să putem intra în posesia acestor obiecte cu o valoare ines­ti­mabilă pentru statul român și pentru fie­care român în parte, să le aducem in­tacte acasă. Nu pot să-mi imaginez scenariul în care făptuitorii ar vrea să le topească”, a continuat ea. Intotero nu crede însă că hoții vor topi aurul, de­oa­rece obiectele nu vor mai reprezenta o valoare dacă vor fi distruse. „Ele în­seam­nă o valoare prin forma lor au­ten­tică. De aceea sunt optimistă și am în­credere în autoritățile olandeze. La dânșii este toată partea de implicare și noi le stăm la dispoziție, așa cum i-am spus omologului meu, 24 din 24 de ore, cu orice detaliu au nevoie pentru a veni în sprijinul soluționării acestei anchete”, a mai spus ministrul Natalia Intotero.

Momentul a fost bine ales
„Zgomotul a creat un șoc emotional și nu, martorii nu au reușit să vadă nimic. E bine ales momentul, fiind ultima zi, era vânzoleală mare, oamenii erau preo­cu­pați cu strângerea exponatelor, ele­men­te de neglijență. În mod sigur sunt im­pli­cați români, spărgători, hoți, care au „ciu­gulit” informații din interior”, a de­clarat Tudorel Butoi, expert Crimi­na­lis­tică, pen­tru Libertatea. Expertul crimi­nalist spune că vor trebui testați cu po­li­graful toți cei care au avut acces și fă­cută o anchetă riguroasă, însă este con­vins că „100% sunt și români implicați”. „Așa se lu­crea­ză, foarte rapid, dar au fost neglijenți, au fost înregistrați de ca­mere. Fără discuție, ajutorul este din inte­rior, momentul fiind foarte bine ales, cu strângerea expoziției, slăbirea vigi­len­ței”, a continuat Tudorel Butoi. Po­trivit criminalistului român, în acest jaf au fost implicați profesioniști, care nu ies în evidență în viața de zi cu zi. „Acești oameni au un profil aparte. Sunt în primul rând foarte îndrăzneți, vigilenți, abili și inteligenți. În mod cert, nu sunt la prima acțiune de acest gen, pentru că modul de operare indică faptul că avem de a face cu profesioniști”, a transmis Tudorel Butoi.

Răscumpărate
Situl arheologic Sarmizegetusa Regia a adăpostit unele dintre cele mai pre­țioase comori. Printre acestea se nu­mără și faimoasele brățări dacice, care au fost furate și puse la vânzare pe piața neagră. Un număr de 24 de brățări da­cice au fost găsite la situl Sarmize­getusa Regia, iar 15 dintre acestea au fost furate în anii 2000 și 2001. Din cele 15 furate, doar 13 au fost recuperate de statul român, în intervalul 2007 – 2011. Primele patru brățări dacice au fost răscumpărate de la un colecționar ame­rican, iar a cincea a fost recuperată după ce a fost prezentată de un cetățean ger­man la Expoziția Bienală a Anticarilor, din Paris, în luna septembrie a anului 2006. Cele 4 brățări răscumpărate de statul român cu suma de 800.000 de lei, de la un colecționar american, cân­tă­resc, fiecare, aproximativ un kilogram.

Găinile beau apă din el
Coiful dacic de aur de la Coțofenești a fost găsit întreg, acum 98 de ani și din el au băut apă găinile. Coiful dacic de la Coțofenești, o piesă de tezaur din aur, are o poveste plină de peripeții. Piesa de muzeu a fost găsită în jurul anului 1927 de către copii din satul Poiana, județul Prahova. Aceștia pășteau vitele pe un deal care domină valea râului Slănic. Copiii au crezut inițial că au găsit o „că­ciulă” și au adus-o acasă, în curtea fa­miliei Simion. „Copiii au găsit o «căciulă», aşa au şi declarat, şi au pus-o rând pe rând în cap şi au adus-o acasă, în curtea familiei Simion. Coiful a fost găsit de unul din copiii acestei familii, care se nu­mea Traian. Coiful dacic, folosit pen­tru a bea apă găinile În curtea familiei Simion, coiful dacic a avut diverse în­tre­buințări neobișnuite. A fost folosit ca adăpă­toa­re pentru găini și chiar aruncat pe aco­pe­rișul unui coteț. Familia nu și-a dat sea­ma că obiectul era din aur, din cauza culorii sale neobișnuite datorată conți­nu­tului ridicat de argint. „Apoi, coiful dis­trus, împreună cu câteva bu­căţi, a fost prezentat de tatăl lui Traian Simion unui fost camarad de arme din Primul Război Mondial, un negustor destul de cu­nos­cut în anii ’20 la Ploieşti, Jean Marinescu, care l-a donat statului român.

https://x.com/POL_Drenthe/status/1883238408346296387?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1883238408346296387%7Ctwgr%5Ed66b1b3757a47fc7be215f2e2571636456d9d6f3%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.gandul.ro%2Factualitate%2Fexclusiv-cum-se-va-derula-pas-cu-pas-ancheta-jafului-din-olanda-ipoteza-soc-luata-in-calcul-de-procurori-si-marile-semne-de-intrebare-20412761&mx=2

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Cer și ei iertare după ce au furat la greu, dar nu fără ajutor. Oricum…

o zi ago

Bulina albă

Liliana Scarlat, director executiv ACIVJ Pentru că asociația a reușit să convingă mediul de afaceri…

o zi ago

Bulina neagră

Ionel C., din Uricani Pentru că riscă să stea după gratii mai bine de 8…

o zi ago

Salvamontiștii anunță „un nou record nedorit” de intervenții. Peste 140 de persoane au ajuns la spital

Dispeceratul Naţional Salvamont anunţă un nou record nedorit pentru istoria Sal­vamont Romania, în ultimele 24…

o zi ago

S-a dus la facultate pentru a învăța să fure

Un tânăr din municipiul Petroșani, student în Timișoara la data comi­terii infracțiunilor, a fost acuzat…

o zi ago

Cioban din Petroșani – acuzat că făcea recunoașterea cabanelor din munte și apoi la spărgea

Alături de trei complici a jefuit mai multe cabane din zona munților Parâng, de unde…

o zi ago