Nicolle Ebner
Primarii PNL şi PSD ai comunelor Sarmizegetusa şi Toteşti au dat la o parte disensiunile politice şi au făcut front comun, punând pe primul plan interesele comunităţilor.
Vineri, la Sarmizegetusa s-a semnat contractul prin care cele două comunităţi primesc o finanţare europeană de şase milioane de euro, pentru dezvoltarea satelor şi a infrastructurii.
Finanţare maximă pe măsura 3.22
Marcel Socol (foto), director coordonator al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Hunedoara (fostul SAPARD), declară că proiectul comunelor Sarmizegetusa şi Toteşti constituite într-o asociaţie de dezvoltare intercomunitară, a obţinut finanţarea maximă acordată de UE pe măsura 3.22, privind dezvoltarea satelor şi a infrastructurii în mediul rural. „Este plafonul maxim de finanţare obţinut de o asociaţie de dezvoltare intercomunitară din judeţul Hunedoara, pe această măsură. Cel mai important este faptul că finanţarea este nerambursabilă în procent de 100 la sută, comunităţile modernizându-se cu ajutorul fondurilor atrase, nu a celor din bugetele locale”, declară Marcel Socol.
Sate modernizate pe bani europeni
Proiectul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sarmizegetusa-Toteşti prevede realizarea unei reţele de apă şi canalizare de 42 km, o staţie de epurare în satul Reea şi o creşă la Păclişa. Tot din bani europeni se vor achiziţiona şi costume noi pentru ansamblul folcloric „Toteşteana”. De proiect vor beneficia ambele comunităţi, iar creşa va fi folosită de copiii din toate satele celor două comune. Primarul comunei Sarmizegetusa, Mihai Todoni, speră ca lucrările să înceapă în toamna acestui an, deoarece ele necesită o manoperă specială. „Dat fiind importanţa istorică a zonei şi a descoperirilor arheologice din ultimul timp, săpăturile pentru introducerea reţelei de apă şi canalizare trebuie făcute manual, ca să nu se distrugă nici un obiect de patrimoniu. De aceea, nu ne permitem să pierdem nici o zi, pentru că proiectul trebuie finalizat în 36 de luni”, afirmă Mihai Todoni.
Ultima sesiune de înscriere a proiectelor
Din 2007 şi până acum, în judeţul Hunedoara au fost atrase fonduri în valoare de 40 milioane euro, de care beneficiază 13 comune, 34 milioane euro fiind nerambursabile. Din păcate, dat fiind modificarea caietului de sarcini şi a criteriilor de eligibilitate, în acest an, pe măsura 3.22, la OJPDRP Hunedoara s-a depus un singur proiect, iar termenul limită expiră vineri, în 31 iulie.
„Facem un apel la primăriile de comune, să depună dosarele de înscriere pentru finanţare externă eşalonat, pe perioada întregii săptămâni. Sperăm să nu vină toţi vineri”, menţionează Marcel Socol.
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…
Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…