Din cauza vechimii sau a unei eroziuni provocată de apa subterană, la fundaţia silozurilor exploatării miniere Lonea, o parte din construcţii s-au prăbuşit ieri dimineaţa. Evenimentul, extrem de grav, pune în pericol funcţionarea întregii exploatări, însă doar pentru câteva zile. Un miracol a făcut ca nimeni să nu fie prins sub dărâmături, în clădire lucrând mai mulţi angajaţi la sortarea cărbunelui de piatră.
Nu s-au înregistrat victime
O parte a silozurilor de cărbune s-a prăbuşit în această dimineaţă în jurul orei 4,00, la câteva ore după ce mai mulţi angajaţi la claubaj (n.r. sortarea cărbunelui de piatră) au ieşit din tură. La fel şi schimbul de mineri, astfel că în clădirea prăbuşită nu mai era nimeni. Silozurile construite prin 1950 au cedat din cauza vechimii, a şubrezirii unor piloni care le susţineau sau a unor infiltraţii de apă la fundaţia lor. Acest lucru a dus la prăbuşirea unei părţi a construcţiei. Incidentul extrem de grav este anchetat de inspectorii de Muncă din cadrul ITM Hunedoara, pentru că este vorba de un eveniment de muncă, fiind o demolare necontrolată, dar şi de reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara. Inspectorii ITM au verificat la faţa locului dacă puţul cu schip pe unde se scoate cărbunele din subteran a fost afectat, iar concluzia a fost că nu există nici un pericol, iar clădirea puţului nu a fost afectată.
Producţia, oprită două zile
“Aproximăm că timp de două zile va fi oprită producţia la Lonea. Acolo sunt două rânduri de câte 12 silozuri. Primul rând nu este afectat, iar din al doilea s-au prăbuşit opt silozuri, din cele 12 existente. Era structură de beton, cu piloni de beton şi nu-şi poate da nimeni seama ce s-a întâmplat, nu avea voie să cadă. Au fost expertizate în anul 2006 şi au ieşit bine atunci. Acum se caută în arhiva EM Lonea documentaţia de construcţie, conducerea unităţii afirmând că silozurile respective au fost construite în 1954. Nu avea voie să se întâmple ce s-a întâmplat, mai ales că silozurile nu erau pline. Dimineaţă a venit Inspecţia în Construcţii şi un expert şi aşteptăm un punct de vedere al dânşilor”, a declarat Nicolae Drăgoi, directorul diviziei miniere din cadrul CE Hunedoara.
Măsuri pentru repornirea rapidă a activităţii
La mina Lonea s-au întrunit de urgenţă toţi factorii de decizie din cadrul CEH şi specialiştii diviziei miniere, pentru a stabili un plan de lucru, astfel încât să nu se ajungă la oprirea activităţii minei pentru o perioadă mai lungă de timp. “Putem scoate cărbune, dar trebuie să ne modificăm fluxul, pentru că nu-l mai putem duce la silozuri. În aceste două zile trebuie să modificăm fluxul pentru a-l duce în altă zonă, de unde să-l încărcăm în vagoane. Încă nu s-a luat nici o decizie, însă în aceste două zile ar fi posibilitatea ca oamenii să stea acasă şi să recupereze în două sâmbete sau să fie trecuţi toţi la alte lucrări auxiliare. De miercuri, vrem să lucrăm normal”, a mai declarat Drăgoi. Planul de măsuri a fost discutat pentru avizare de directorul general al CEH, Daniel Andronache, care a venit imediat la mina unde s-a produs evenimentul.
S-a îmbătat criță și a făcut praf un bolid cumpărat din banii publici. Cârcotașii dintr-o…
Şoseaua care face legătura între municipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…
Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…
Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…
Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre modul în care nanoparticulele lipidice…
Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…