Fie că au pierdut războaie, au fost adoptate de alte țări sau pur și simplu au fost uitate, iată nouă țări care au încetat să mai existe în secolul al XX-lea.
Neutru Moresnet, 1816-1920
După căderea lui Napoleon în 1815, Europa a trebuit să-și regândească granițele. Această mică bucată de pământ, mai mică de 1,5 kilometri pătrați care a fost obișnuită să fie încastrată între Germania actuală și Belgia, a căzut prin crăpături când frontierele Europei au fost redesenate și a devenit un „co-dominium”, ceea ce înseamnă că Belgia și ceea ce era atunci Prusia au împărtășit custodia: ambele au avut ochiul asupra unei mine profitabile de zinc. Micul teritoriu era olandez-prusian înainte de independența din 1830 a Belgiei, pe scurt german când a fost anexat în timpul Primului Război Mondial și, în cele din urmă, a fost anexat formal de Belgia în 1920.
Republica Salo, 1943-1945
Cunoscută și sub numele de Republica Socială Italiană, Salo era în esență un stat satelit nazist din Italia și condus de Mussolini. Era recunoscut oficial doar de Germania, Japonia și restul puterilor Axei și depindea în mare măsură de trupele germane pentru a menține controlul. În timp ce pretindea Roma ca și capitală și nordul Italiei ca teritoriu, ea se concentra cu adevărat pe micul oraș Salo, care este lângă Lacul Garda, la est de Milano. Regimul crunt s-a încheiat în 1945, când, datorită forțelor aliate, fiecare ultim german a fost eliminat din țară.
Tibet, 1912-1951
Mulți cred că Tibetul ar trebui să devina încă o dată o țară independentă. Desigur, Tibetul are o istorie anterioară anului 1912 cu mii de ani, dar 1912 marchează anul în care a devenit oficial o țară independentă recunoscută, proclamată ca atare de Dalai Lama. Sub un lanț de Dalai Lamas, Tibetul era o țară pașnică. China comunistă a invadat în 1951, ocupând Tibetul până când s-a revoltat în 1959, determinând China să-l anexeze.
Republica Arabă Unită, 1958-1971
A fost o uniune politică între Egipt și Siria, pe baza urii față de Israel. Ea nu a durat mult, Siria s-a desprins de Republică după doar trei ani.
Sikkim, acompaniat de anul 1642 anul 1975
Odata ce a fost o mică monarhie himalayană (regatul Sikkim a fost înființat în 1642 când Phuntsog Namgyal a fost încoronat primul rege), Sikkim a fost absorbit în India ca al 22-lea stat, în 1975. Înainte de a deveni parte a nordului Indiei, Sikkim a stat de-a lungul traseului Drumul Mătăsii în China și era mărginit de Nepal, Tibet, Bhutan și statul Bengalului de Vest al Indiei.
Ceylon, 1505-1972
Aceasta țară din Asia de Sud, mai bine cunoscută sub numele de Sri Lanka, are o istorie destul de internațională, fiind un centru comercial pentru arabi în secolul al VII-lea, înainte ca europenii să preia conducerea. După aceea, Ceylon a fost condus de portughezi, apoi de olandezi și, în cele din urmă, de britanici din 1815 până in 1948, când Ceylon și-a câștigat independența deplină. În 1972, și-a schimbat numele în Sri Lanka.
Cehoslovacia, 1918-1993
Cândva un stat suveran în Europa centrală (înconjurat de Austria, Germania, Polonia, Ucraina și Ungaria) care și-a declarat independența față de defunctul Imperiu Austro-Ungar. Cehoslovacia s-a împărțit, în 1993, pașnic, în două țări – Republica Cehă și Slovacia. A fost una dintre cele mai prospere țări europene, precum și una dintre puținele cu o democrație pașnică și funcțională – cel puțin până la AL Doilea Război Mondial, când a fost ocupată de Germania. A fost apoi ocupată de sovietici până când națiunea a dispărut si ea. Cehoslovacia a prosperat încă o dată, dar din moment ce cehii și slovacii au avut istorii, culturi și valori separate, divizarea lor a fost oarecum inevitabilă.
Germania de Est, 1949-1990
Zidul care a separat Berlinul și a divizat Germania de Est de Germania de Vest a fost creat după cel de-al Doilea Război Mondial, când sovieticii au fondat Republica Democrată Germană, ca răspuns la crearea Republicii Federale Germania de către SUA, Marea Britanie și Franța în 1949. Germania de Est a fost absorbită în Republica Federală Democrată Germania când Germania s-a reunificat în 1990.
Iugoslavia, 1918 – 1992
La fel ca Cehoslovacia, Iugoslavia a fost o rămășiță a Imperiului Austro-Ungar, creat după Primul Război Mondial prin combinarea unor părți din alte țări, în special Ungaria și Serbia. A fost un fel de monarhie democratică, a fost anexată de Germania în al Doilea Război Mondial, până când Germania nazistă s-a prăbușit. Apoi, Josip Tito, liderul armatei partizane din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a preluat conducerea, creând o Iugoslavie socialistă sub dictatura sa, în 1946. Iugoslavia a rămas socialistă până în 1992, când s-a împărțit în Croația, Bosnia, Slovenia, Serbia, Macedonia și Muntenegru.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…