ComunitateFlash

Memoriu către autorităţi pentru salvarea drapelului lui Avram Iancu

04 Steagul-de-lupta-al-lui-Avram-Iancu-679x1024Natalia Bumbac

Drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, descris fiind ca „raritate absolută, datat de la jumătatea secolului XIX” a fost scos din nou la vânzare de către Casa de licitaţii Artmark, împreună cu un lot de obiecte de colecţie care au aparţinut lui Corneliu Vadim Tudor.

Motiv pentru care, deveanul Costache Aoanei Rahovean a adresat un memoriu instituţiilor statului prin care le-a cerut stoparea vânzării relicvei către orice persoană. Deveanul a propus ca drapelul lui Avram Iancu să fie achiziţionat printr-un efort financiar comun şi să fie expus în Biserica Ortodoxă de la Ţebea. Memoriul adresat Preşedintelui României, Guvernului, ministrului Culturii, prefectului judeţului şi preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, va fi transmis şi către George Becali, în speranţa că acesta va sprijini achiziţionarea drapelului lui Avram Iancu. Costache Aoanei Rahovean este cunoscut pentru demersurile făcute în instanţă prin care a obţinut mutarea obeliscului lui Acaţiu Barcsay din faţa Prefecturii Hunedoara.

Ar putea ajunge la Deva
Înainte de a fi expus spre vânzare, reprezentanţii Casei de licitaţii Artmark din Bucureşti au organizat un turneu în care relicva va fi prezentată publicului în mai multe oraşe din Transilvania. „Drapelul lui Avram Iancu va fi scos la vânzare la licitaţia din 3 februarie, având un preţ de pornire de 5.000 de euro. Până acum s-au arătat interesate să-l achiziţioneze trei primării şi un ONG. Am organizat un turneu de prezentare, care a debutat în 25 ianuarie la Baia Mare, după care vom merge la Oradea, Arad, Cluj-Napoca şi Braşov. Acest turneu l-am organizat în semn de respect pentru românii din Ardeal, care au o sensibilitate aparte faţă de astfel de simboluri”, a afirmat Valeriu Sângeorzan, directorul de marketing al Casei de licitaţii Artmark. Întrebat de ce nu a inclus în acest turneu municipiul Deva, acesta a afirmat că nu este exclus să ajungă şi aici, în măsura în care timpul îi va permite acest lucru.

Dispute pe tema autenticităţii
Reamintim că în octombrie 2013, când a fost scos pentru prima dată la licitaţie de către Artmark, la un preţ de pornire de 10.000 de euro, drapelul lui Avram Iancu a făcut obiectul unei dispute între Corneliu Vadim Tudor şi Gheorghe Funar. Funar a spus la momentul respectiv că Vadim Tudor nu are dreptul să scoată la licitaţie acest drapel, întrucât relicva ar aparţine PRM, căruia i-ar fi fost dăruit de către o persoană. De asemenea, Funar l-a dat în judecată pe Vadim Tudor, fapt pentru care steagul respectiv a fost retras de Artmark de la vânzare. În urma acestor dispute explicaţiile au venit şi din partea lui Corneliu Vadim Tudor care spunea că: „în primul rând, nu e steagul lui Avram Iancu, e un prapor bisericesc. Se presupune doar că e un drapel al legiunilor lui Avram Iancu. (…) Mi-a fost dăruit mie, face parte din colecţia mea personală.” Declaraţia Tribunului este oarecum susţinută şi de directorul  Muzeului Unirii din Alba Iulia,  Ionel Heler, conform www.unirea.ro: „singura legiune românească din timpul Revoluţiei care ar fi avut un steag de luptă a fost Legiunea «Auraria Gemina» condusă de Avram Iancu, iar drapelul respectiv se află în custodia Muzeului memorial din comuna Avram Iancu. Steagul, având o dimensiune de 1/0,75 metri, care în fapt este Tricolorul aşezat pe orizontală, este păstrat actualmente într-o vitrină în cadrul Muzeului. El a fost restaurat de către Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, în perioada iulie – august 2013, adus şi redepus aici, odată cu inaugurarea Complexului Muzeal «Avram Iancu», din data de 1 septembrie 2013.”
Cu toate acestea, valoarea istorică a drapelului respectiv nu a contestat-o nimeni, toţi fiind de acord că un astfel de obiect trebuie expus publicului, nicidecum să ajungă într-o colecţie privată. Lucru dorit atât de către deveanul Costache Aoanei Rahovean, cât şi de către Gheorghe Funar.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura