Criza financiară atacă SMURD Hunedoara
Nicoleta Popa
Asociaţia Salvital Hunedoara, care se ocupă de administrarea celor opt module SMURD din judeţ, a încheiat anul 2009 cu un deficit de 734.000 de lei. Asta, din cauză că 28 de primării hunedorene nu şi-au achitat contribuţiile pentru activitatea modulelor. Printre cei mai mari datornici se numără primăriile Lupeni, cu o datorie de aproape 240.000 de lei, Simeria, cu 96.000 de lei şi Vulcan cu o restanţă de 83.000 de lei. Pentru a-şi recupera banii, Asociaţia Salvital le-a acţionat în instanţă.
Salarii îngheţate, investiţii zero
Pentru a face faţă crizei economice, salariile paramedicilor au fost îngheţate, iar de investiţii nici nu s-a pus problema.
„În anul 2009, am putut plăti salariile, doar pentru că unele primării şi-au achitat cotizaţiile în avans. Ne-a sprijinit şi Consiliului Judeţean. Pentru echipamente, am avut sponsori. După discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii consiliilor locale şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, în nici un caz SMURD Hunedoara nu îşi va opri activitatea. Va continua, chiar dacă există impedimente şi neînţelegeri cu anumiţi primari. Sperăm însă, ca până la sfârşitul anului să fie mărite salariile paramedicilor. Vrem, de asemenea, să înfiinţăm un nou modul SMURD în zona Baru-Haţeg”, a declarat Petru Mărginean (foto), preşedintele Asociaţiei Salvital Hunedoara.
Ajutor suspendat
Bugetul estimat pentru anul 2010 al asociaţiei respective se ridică la 3,5 milioane de lei, din care contribuţiile primăriilor sunt de 2,7 milioane de lei.
Pe de altă parte, Asociaţia Salvital Hunedoara a cerut ajutorul fundaţiei Soros, pentru a obţine o finanţare nerambursabilă în valoare de 71.300 de dolari. La începutul acestui an, proiectul a fost suspendat temporar.
În 2009, paramedicii hunedoreni au fost solicitaţi să intervină în aproape 4.700 de cazuri.