Directorul general al CEH a demisionat!
Maximilian Gânju
Natalia Bumbac
Câteva sute de mineri erau încă în subteran, aseară, în minele Lonea şi Vulcan, în a doua zi de protest. Numărul lor ar putea creşte după ce ortacii aflaţi în greva foamei în subteran au cerut ca şi restul minerilor să li se alăture. Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Dan Agrişan, şi prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu, s-au deplasat ieri după amiază în Valea Jiului, pentru a le prezenta minerilor soluţiile propuse în vederea deblocării situaţiei tensionate.
Comisie mixtă, pentru un proiect viabil
„Mineritul va fi susţinut. Acum urmează ca la nivel naţional să vedem modalităţile prin care vom reuşi să păstrăm cât mai mult din această activitate viabilă”, a declarat prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu. Prefectul a mai spus că în cursul zilei de ieri, directorul general al CEH, Viorel Stancu, a demisionat, conducerea CEH fiind preluată de Cosmin Chiuzan, până acum directorul Minei Vulcan. Potrivit prefectului de Hunedoara, situaţia CEH este una complexă în contextul în care solicitările minerilor ţin de păstrarea a cât mai multe locuri de muncă, dar şi de asigurarea unei protecţii sociale pentru cei care vor fi nevoiţi să plece din sistem. Dacă se va ajunge la o înţelegere, o comisie formată din reprezentanţi ai administraţiei CEH, ai sindicatelor, dar şi ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean Hunedoara va prezenta un proiect ministrului Energiei şi premierului, cu măsuri referitoare la CEH.
Ambulanţele sunt pe poziţie
Startul nemulţumirilor a fost dat de angajaţii EM Lonea, luni dimineaţă, aceştia blocându-se în subteranul exploatării iar imediat şi restul ortacilor care ar fi trebuit să intre în şut li s-au alăturat. Nu mai puţin de 17 mineri au intrat şi în greva foamei, şi pentru că starea lor de sănătate s-a înrăutăţit pe parcursul nopţii de luni spre marţi, aceştia au fost scoşi din subteran până la gura minei unde au primit îngrijiri medicale. Ieri dimineaţă, alţi 300 de mineri de la Mina Vulcan s-au blocat în subteran, în semn de solidaritate cu ortacii de la Lonea. La poarta minelor Lonea şi Vulcan aşteaptă mai multe maşini de ambulanţă, medicii şi asistentele fiind gata să acorde asistenţa medicală în caz de necesitate. Totodată, în subteran se află şi salvatori care îi monitorizează pe ortaci şi sunt gata să-i aducă la suprafaţă pe cei cărora li se face rău, pentru că mulţi stau pe o galerie unde aerul este într-o oarecare măsură viciat. Minerii cer să li se prezinte măsurile concrete de salvare a CEH şi poziţia oficială a Ministerului Energiei în ceea ce priveşte viitorul societăţii. „Minerii au ajuns la disperare. Nu mai rezistă din punct de vedere al sănătăţii. Acuză fel şi fel de dureri, de stări, de nervozitate. Sunt în stare de orice şi, recunosc, mi-e frică. Am ieşit acum să vorbesc cu voi, dar mă întorc la ei, pentru că mi-e teamă că nu vor mai suporta ignoranţa”, a declarat Vasile Păduraru, liderul minerilor de la Lonea.
Manevraţi politic?
De cealaltă parte, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a spus că înţelege supărarea şi revolta ortacilor şi a cerut autorităţilor abilitate să ofere toată asistenţa de care au nevoie protestatarii astfel încât să nu le fie pusă în pericol viaţa. ”În această iarnă nu am adus nici o tonă de cărbune de import. Am demonstrat că se poate pe picioarele noastre, după ce în anii din urmă am importat câteva sute de tone de cărbune. Toate resursele financiare, toţi banii pe care îi aveam au mers către minele româneşti. Împreună am trecut peste toate aceste dificultăţi ce păreau în prag de iarnă de nerezolvat.
Am strâns mâna fiecărui lider sindical cu convingerea că numai împreună – minister, administrator judiciar şi oamenii care muncesc zi de zi în Complexul Energetic – putem îndrepta compania pe drumul cel bun.
Protestele de astăzi îmi zdruncină încrederea că acest lucru este cu adevărat posibil. Rămânem hotărâţi să facem tot ce ţine de noi pentru a îndrepta lucrurile. Cei care au decis să pornească acest protest o fac împotriva propriului interes, iar cei care îi îndeamnă să continue cu gândul la iluzorii avantaje politice sunt iresponsabili”, a declarat ministrul Victor Grigorescu. Acesta consideră că responsabilitatea situaţiei de la CEH se întinde în timp şi nu există astăzi o soluţie politică pentru situaţia critică a companiei. ”Singura soluţie care poate salva Complexul de la dispariţie este munca şi seriozitatea. Oricine vă spune că se poate altfel, vă minte. Orice alt drum este un drum spre falimentul Complexului, care trage după el întreaga Vale a Jiului. Nu am nici un interes politic, nu îmi doresc să fac parte din nici un joc ascuns. Cei care vorbesc despre închiderea mineritului în România o fac cu rea-voinţă. Cărbunele românesc îşi are deja locul său în securitatea noastră energetică”, a conchis ministrul Energiei.
Proteste şi la Mintia
În condiţiile în care Valea Jiului fierbe sub nemulţumirile minerilor, aproape 300 de angajaţi ai Termocentralei Mintia au protestat ieri spontan timp de mai multe ore. Veniţi de acasă, în afara orelor de muncă, energeticienii au cerut demiterea şi ei întregii conduceri a CEH. „Principalele revendicări ale protestatarilor sunt separarea activităţilor, cea de producţie de energie de cea minieră şi demiterea întregii conduceri a CEH. Este aceeaşi conducere care ne-a dus la dezastrul în care ne aflăm. Sunt aproape două luni de la intrarea CEH în insolvenţă, dar nu s-a făcut nimic pentru redresarea acestei societăţi! Oamenii vor răspunsuri clare la toate aceste probleme. Am trimis revendicările protestatarilor administratorului judiciar pe adresa de e-mail. Aşteptăm să primim mâine (n.r.-azi) un răspuns”, a afirmat Mircea Crişovan, preşedintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Mintia – Deva. Acesta a mai spus că dacă angajaţii de la Termocentrala Mintia nu vor fi mulţumiţi de răspunsurile pe care le vor primi, reacţiile vor fi pe măsură.
Dacă angajaţii CEH fac grevă pentru a primi subvenţii atunci nu e bine. A trecut vremea când Miron Cosma tăia şi spânzura.
Angajatii CEH nu fac proteste pentru a primi subventii, stimate domn Cristea! Angajatii CEH protesteaza impotriva unui sistem caruia nu-i pasa ca omoara economia, care a furat cat a putut si mai mult prin/din CEH, la fel cum s-a intamplat in toate marile societati de stat devalizate in cei 27 de ani cati au trecut de la Revolutie! Angajatii CEH protesteaza pentru ca de doi ani au semnalat nereguli la aceasta societatea si nimanui nu i-a pasat! Angajatii CEH protesteaza pentru ca in fiecare zi isi pun viata in pericol din cauza conditiilor mizere si echipamenteleor lipsa in care sunt nevoiti sa munceasca pentru ca dumneavoastra si multi multi alti oameni sa aveti curent si caldura in case! Angajatii CEH protesteaza pentru ca distrugem tara, in loc s-o construim si toti suntem partasi al asta prin tacerea si acceptarea noastra! Si nu in ultimul rand, angajatii CEH protesteaza pentru ca intreaga clasa politica s-a folosit de ei in toti anii astia si pentru ca niste multi multi oameni au facut averi pe spatele minerilor si-al energeticienilor, iar acum, cand si-au dat seama ca fundul sacului e foarte aproape, ii arunca la gunoi. Pentru toate astea protesteaza angajatii CEH,stimate domn!
Stimata doamna/domnisoara Monica
(sotie, sora, mama sau purtatoare de cuvant a minerilor)
Minerii protesteaza pentru ca:
1. Sunt obisnuiti sa obtina bani doar asa, in ultima instanta;
2. Nu au inteles si nu inteleg nimic din ce inseamna statul de drept;
3. Le place economia de piata dar aplicata altora;
4. Habar nu au – si se pare ca nu aveti – de legea insolventei;
5. Se considera „unicul copil” al statului, si cel mai indreptatit sa ceara;
Nu va suparati pe mine si nu ma injurati, dar trebuie sa va spun ca timpul si sistemele se razbuna.
Minerii acum trebuie sa posteasca dupa porcariile facute in anii ’90 cand, la semnalul lui Ion Iliescu au distrus imaginea si viitorul Romaniei, facilitand revenirea politrucilor comunisti la putere.
Imi permit sa va pun cateva intrebari de bun simt:
1. Credeti ca resursa de carbune este mai importanta decat educatia ?
Sau de ce credeti ca un miner e indreptatit sa aiba pensie mai mare decat
salariul unui profesor ?
2. Credeti ca resursa de carbune este mai importanta decat sanatatea ?
Sau de ce credeti ca un miner e indreptatit sa aiba pensie mai mare decat
salariul unui medic ?
3. Dar in definitiv de credeti ca suntem obligati toti consumatorii de energie
sa platim 320 lei/MW produs in termocentrale cand pretul pietei e de 144 ???
Doar de dragul istoriei mineritului ?
In final, cu profund respect pentru minerii adevarati, care au o mare problema, nu pentru comentatorii „carora nu le pasa decat de propriul copil”, va spun ca mineritul l-a ucis acum 20 de ani Miron Cosma impreuna cu Ion Iliescu.
Pacat
Motivele pe care le expuneţi nu sunt viabile pentru grevă. Cu retehnologizarea şi pericolul în care se lucrează aveţi dreptate dar când nu a fost pericol în minele de cărbune? Toate celelalte spuse sunt lozinci. Greva se face pentru creşterea salariilor şi ameliorarea condiţiilor de muncă. Salariul este dat de raportul dintre preţul de cost al produsului muncii şi costurile de producţie folosite în procesul muncii. Este la CEH, pe unitatea de produs, preţul de cost obţinut mai mare decât costul de producţie folosit ? Dacă da, greva este justificată. Daca nu, este nejustificată. Apoi, zor nevoie mare, acest guvern trebuie să răspundă pentru tot ce s-a furat după Revoluţie? Întreb, greva de azi are doar conotaţii economice? Când a fost în judeţ ministrul Gerea afirma că până în anul 2028 CEH se va închide pentru că este un poluator imens. S-a schimbat ceva de atunci până azi?
Monica scumpa, 24 februarie, la 9:23, sa revenim. Ma incita revolta ta pur patriotica, plina de civism. Observ ca ai devenit Marea Muta, ai ramas fara replica desi, zici tu, minerii fac greva deoarece sunt nemultumiti ca niste nemernici, in 27 de ani, au distrus tara. Ar trebui sa plangem cand descoperim asa mult simt civic. Dar nu au facut greva sa spuna ca nu toti romanii trebuie sa plateasca pierderile create de minerit in 27 de ani. Sigur ca ei trebuie ajutati dar nu prin sacrificarea tuturor romanilor, ca minele nu sunt lantul de farmacii catena. Trebuie gasite solutii ca pierderile sa dispara iar cei din minerit sa fie sutinuti cu ajutoare pe timp determinat, nerambursabile desi stim ce s-a intamplat cand nefericitul Ciorbea a introdus salariile compensatorii. O luna valea a rasunat, carciumarii s-au imbogatit iar dupa aceea a fost blagoslovita mama lui Ciorbea.
Ar trebui sa ne aminim ca, in februarie 1945, un miner fruntas din Lupeni, Aron Cristea, cerea raspicat ca Guvernul Radescu sa plece, sa vina in fruntea tarii un guvern de…larga concentrare democratica. Si a venit, condus tot de un hunedorean: Petru Groza, o figura sinistra a comunismului(stiu ca nu a fost membru de partid), zic eu, chiar mai sinistra decat Elena Ceausescu. Dupa aceea, ca recunostinta, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Petru Groza si altii au mers la Lupeni sa le multumeasca…pentru simtul civic demonstrat, pentru inalta constiinta muncitoreasca de care au dat dovada. Unde am mai auzit toate astea ? Ne meritam soarta ? S-a repetat oare istoria in ianuarie-februarie 1990, in iunie 1990, in septembrie 1991, in ianuarie 1999 ? Oare Aron Cristea a fost un Miron Cosma avant la lettre ? Sau Miron Cosma este un Aron Cristea intarziat ? Draga Monica, iti sugerez sa te gandesti la toate acestea, sa intelegi ca patriotismul inseamna sa-ti iubesti tara pentru binele tuturor concetatenilor, nu doar a unora. Astept…provincia.