Actualitate

Paramedicii au cerut salarii mai mari, dar s-au ales cu un audit

02 salvital hunedoaraOana Mihnea

La începutul acestei săptămâni, paramedicii angajaţi ai Asociaţiei Salvital Hunedoara au protestat în faţa sediului instituţiei din municipiul Deva, pe motiv că nu sunt mulţumiţi de salariile pe care le primesc. În urma discuţiilor avute cu conducerea asociaţiei, s-a stabilit de comun acord ca lefurile acestora să crească cu 25 de procente. Totuşi, scandalul iscat cu acest prilej atrage după sine verificări din partea finanţatorului majoritar al Salvital Hunedoara, adică a Consiliului Judeţean.

Consiliul Judeţean porneşte un control
Nemulţumirile legate de nivelul salarial al paramedicilor a stârnit şi scoaterea la suprafaţă a unor necunoscute. În spaţiul public au apărut tot felul de informaţii legate de neregulile care se fac în interiorul asociaţiei. Cheltuieli nejustificate şi echipamente cumpărate pentru paramedici care, de fapt, n-ar fi ajuns la aparţinători, dar banii au dispărut. În faţa tuturor acestor acuzaţii grave, Consiliul Judeţean se vede nevoit să ia măsuri. „În calitate de principal finanţator al Salvital, am considerat că sunt necesare câteva clarificări. De aceea, începând cu data de 29 februarie se va desfăşura o acţiune excepţională de audit în cadrul acestei instituţii, care va fi derulată de specialişti din cadrul Consiliului Judeţean. Această misiune va dura aproximativ o lună de zile, iar la începutul lunii aprilie vom avea rezultatele. Cred că toţi hunedorenii merită să ştie dacă banii au fost cheltuiţi legal şi oportun sau nu“, a declarat, ieri, în conferinţă de presă Adrian David, şeful administraţiei judeţene. Contribuţia anuală a Consiliului Judeţean pentru Salvital este de aproape un milion de lei. Bugetul anual total al asociaţiei ajunge la aproape trei milioane lei, din care aproximativ două milioane lei sunt folosite pentru plata salariilor angajaţilor.

„Sunt acuzaţii nefondate”
Prezent şi el la conferinţă, preşedintele-director al Salvital Hunedoara, Andrei Mihuţ, a infirmat toate aceste acuzaţii. Mai mult, acesta a menţionat că este dispus să pună la dispoziţia celor interesaţi toate documentele şi facturile care demonstrează modul cum au fost cheltuiţi banii. „Echipamentele şi bocancii au fost achiziţionate prin SEAP. Cei care au ales echipamentele de protecţie au fost chiar paramedicii prin reprezentanţii salariaţilor care există la nivelul Salvital. Vom dovedi asta cu documente în zilele următoare. Iar bocancii au ajuns la paramedici, există un proces de predare-primire“, a precizat Andrei Mihuţ, şeful Salvital Hunedoara.
În prezent, salariul de bază al unui paramedic Salvital este de 1.464 lei, acordat începând cu 1 mai 2014. La acesta se adaugă două sporuri, astfel că retribuţia ajunge la 1.750 lei. Orele suplimentare se plătesc cu 75 la sută din salariul de bază şi munca în sărbătorile legale cu 100 la sută. Dacă mărirea cu 25 la sută a salariilor va fi aprobată în şedinţa Adunării Generale a Asociaţiei Salvital Hunedoara din luna martie, paramedicii ar urma să primească 1.644 lei net, plus sporurile. La Salvital Hunedoara sunt 80 de paramedici care lucrează pe nouă ambulanţe SMURD de tip B2. Cei care ajung paramedici urmează un curs de pregătire în domeniu de o lună de zile şi trebuie să aibă cel puţin liceul terminat sau o şcoală profesională.

2 comentarii la „Paramedicii au cerut salarii mai mari, dar s-au ales cu un audit

  • au salarii mari,nu stiu ce mai vor,si de ce ne trebuie atitia salvatori ,ambulanta,smurd,pompieri,…paramedici,adica paraleli cu medicina.

  • Florine, gandeste-te mai bine! Doamne fereste sa ai nevoie de ambulanta sau SMURD! Cat despre salarii, sunt mici fata de ceea ce fac acesti oameni minunati. Mai bine vezi cine primeste bani degeaba…ca sunt destui.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura