Conducerea comunei Zam speră să rezolve cele două mari probleme
Reţeaua de apă-canal şi serviciile de salubritate sunt două mari ofuri ale administraţiei publice din Zam. Dacă rezolvarea celei dintâi stă la mâna bugetului local şi a fondurilor guvernamentale, cea de-a doua e pe cale să fie îndeplinită, prin punerea în funcţiune a deponeului ecologic de la Bârcea Mare.
„Lipsa reţelei de alimentare cu apă devine apăsătoare aproape în fiecare vară. Odată cu vremea toridă, apa din fântâni scade drastic, majoritatea dintre ele secând. Din păcate, şansa noastră legată de accesarea unor fonduri europene pentru extinderea unei astfel de reţele s-a diminuat drastic. Asta, deoarece noile axe de finanţare impun ca o condiţie principală ca o comună să aibă peste 2.000 de locuitori, iar noi nu atingem pragul acesta numeric. Din start suntem neeligibili. Doar dacă s-ar lua în calcul, ca şi consumatori permanenţi, cele 300 de persoane din cadrul spitalului, ne-am încadra, chiar la limită. Un alt aspect care ne poate pune frână ţine de satele Braşeu, Valea şi Deleni, aflate la mare altitudine şi cu un traseu de 25 de kilometri şi doar câteva zeci de locuitori. Aşa că singura variantă este să solicităm, în baza unui proiect, fonduri guvernamentale şi să ne chinuim cumva ca din săracul buget local să rupem o parte şi să o alocăm acestui proiect investiţional. Deocamdată, localitatea Zam e deservită de reţeaua spitalului de psihiatrie (o parte), dar restul de sate se folosesc de fântânile din gospodării”, a precizat Sorin Nistor (foto), primarul comunei Zam.
În ce priveşte serviciul de salubritate, acesta a spus că momentan, se merge pe colectarea în regim centralizat, existând câteva puncte stabilite, în cadrul comunei. După ce se va finaliza licitaţia pentru desemnarea operatorului care va deservi deponeul ecologic de la Bârcea Mare, contractele se vor încheia individual, astfel încât va exista o mai bună acoperire. Acum, gunoiul menajer este ridicat o dată pe săptămână.