Comunitate

Proiectul judeţean de gestionare a deşeurilor are şanse să devină operaţional din această vară

Oana Mihnea 02-Ioan-Prip bun

În prezent, se fac ultimele modificări la caietele de sarcini pentru sistemul integrat de gestionare a deşeurilor. Cel mai probabil, în condiţiile în care nu apar alte impedimente, proiectul are şanse mari să devină operaţional în cursul lunii august a acestui an.
Pas cu pas spre reuşită
Potrivit preşedintelui ADI Deşeuri Hunedoara, Ioan Prip (foto), până în 9 mai vor fi gata caietele de sarcini, cu toate modificările şi completările şi vor fi trimise primăriilor din judeţ ca să fie aprobate în regim de urgenţă. După aprobare, ADI Deşeuri Hunedoara va ridica pe SEAP licitaţiile pentru partea de colectare şi transport a deşeurilor, în vederea desemnării unor operatori pe cele patru zone în care a fost împărţit judeţul.
Pentru deponeul de la Bârcea Mare, Consiliul Judeţean a demarat deja procedura de licitaţie. Încă de la începutul proiectului, consultanţii din partea asociaţiei au discutat în repetate rânduri cu primarii din judeţ, astfel încât aceştia să fie lămuriţi cu privire la investiţie şi să nu apară nemulţumiri sau neclarităţi. „De fiecare dată, când a fost vorba de studiul de oportunitate sau regulamentul de salubrizare, ne-am întâlnit înainte de aprobare cu toţi primarii pentru clarificarea lucrurilor, să ştie de unde sunt banii pentru proiect, cum vor fi gestionaţi, cum va funcţiona sistemul integrat al deşeurilor şi de ce este necesar să devină operaţional. Am preferat să procedăm aşa pentru a evita apariţia unor probleme pe parcursul desfăşurării lui, care să îngreuneze situaţia“, a precizat expertul tehnic, dr. ing. Alexei Atudorei, din partea firmei de consultanţă a ADI Deşeuri.
În paralel cu caietele de sarcini, ADI Deşeuri Hunedoara se ocupă şi de Studiul de fezabilitate pentru partea a doua a proiectului, referitor la alte categorii de deşeuri decât cele cuprinse în proiectul iniţial. „Pentru acesta, studiul de fezabilitate este gata, a fost discutat în AGA asociaţiei şi remis administraţiilor locale pentru aprobare. Apoi urmează să le trimitem proiectul tehnic şi un ghid pentru managementul deşeurilor neincluse în proiectul iniţial. Abia după aceea, când avem totul pus la punct, vom căuta o sursă de finanţare europeană, costurile ajungând în acest caz la aproximativ două milioane euro“, a adăugat Ioan Prip, preşedintele ADI Deşeuri Hunedoara.
Dacă nu apar contestaţii la licitaţii, proiectul judeţean de gestionare a deşeurilor are şanse să fie funcţional începând din luna august a acestui an. „Chiar dacă suntem puţin în întârziere, am preferat să evităm greşeli, neconcordanţe sau neclarităţi în caietele de sarcini şi să le facem ca la carte. Oricum, suntem printre puţinele judeţe din ţară care nu am fazat proiectul“, a subliniat preşedintele ADI Deşeuri Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura