MAI refuză înfiinţarea unei structuri SMURD la Prislop
Autorităţile centrale par a fi surde într-o problemă extrem de stringentă semnalată de instituţiile sanitare hunedorene. Este vorba despre o cerere adresată structurilor guvernamentale, prin care Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, de comun acord cu Episcopia Devei şi Hunedoarei şi alte instituţii medicale din judeţ, solicită de aproape un an de zile înfiinţarea unui punct medical permanent în cadrul Mănăstirii Prislop. Unitate care să asigure asistenţă medicală de urgenţă pelerinilor din toată ţara, care vin zilnic în număr mare la mormântul Părintelui Arsenie Boca.
Soluţii sunt, dar trebuie aprobate
Potrivit directorului executiv al DSP Hunedoara, Mariana Pîncotan, prima solicitare a fost adresată Ministerului Sănătăţii în august 2015, în care se arată motivele pentru care este necesară înfiinţarea punctului medical la Mănăstirea Prislop. Tot aici au fost enumerate soluţiile prin care s-ar putea rezolva această problemă, din partea autorităţilor centrale fiind nevoie doar de o mişcare de pix. Mai exact, DSP Hunedoara a solicitat înfiinţarea unei structuri SMURD sau a unui punct de lucru UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, într-un spaţiu pus la dispoziţie de Mănăstirea Prislop. Răspunsul venit din partea Comisiei Interministeriale, semnat de medicul Raed Arafat, şeful Departamentului Situaţiilor de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, le-a dat de înţeles autorităţilor judeţene că nu există multă deschidere faţă de această solicitare. Cei de la DSP Hunedoara au fost întrebaţi dacă există centre de permanenţă la nivelul judeţului, asta însemnând că medicii de familie ar trebui să se ocupe de pelerinii de la Prislop.
Zilnic, peste 30 de pacienţi
Au urmat alte adrese din partea DSP Hunedoara, prin care au fost făcute noi propuneri, au fost convocaţi în repetate rânduri în videoconferinţe cu cei de la minister, dar fără nici un rezultat. „Am fost convocaţi în mai multe videoconferinţe între MAI, reprezentat de medicul Raed Arafat şi conducerea SAJ Hunedoara, DSP Hunedoara, ISU Hunedoara şi reprezentanţii Episcopiei Devei şi Hunedoarei, doar că solicitările nu ne-au fost aprobate. În prezent, SAJ Hunedoara trimite o ambulanţă, care asigură servicii medicale în permanenţă în zilele de sărbătoare, atunci când numărul pelerinilor ajunge la câteva mii, doar că efortul lor este mult prea mare”, a afirmat Mariana Pîncotan, directorul executiv al DSP Hunedoara.
Din informaţiile date de SAJ Hunedoara, numărul mare de persoane care apelează la serviciile echipajului medical de pe ambulanţă impune înfiinţarea unui punct medical permanent, nemaivorbind de faptul că printre pelerini au fost înregistrate şi decese din motive de sănătate. „În zilele în care ambulanţa de la SAJ Hunedoara asigură asistenţă medicală pelerinilor de la Mănăstirea Prislop, la serviciile acesteia apelează zilnic peste 30 de persoane. Majoritatea au fost pacienţi evaluaţi la faţa locului, dar au fost şi cazuri în care trebuiau transportaţi la spital. Aşteptăm acum să ni se aprobe înfiinţarea liniei de gardă a SAJ Hunedoara, asta însemnând că medicii din tot judeţul vor asigura prin rotaţie asistenţă medicală pelerinilor care vin la Mănăstirea Prislop. Au fost înregistrate şi decese, chiar luna trecută a fost un caz, fiind vorba de un pacient cu boli cronice”, a declarat medicul Valeria Filimon, şefa SAJ Hunedoara.
Trebuie spus că nu se ştie când se va lua o decizie cu privire la cererile autorităţilor judeţene şi care va fi aceasta. Dar, în ultimul răspuns, semnat de secretarul de stat Raed Arafat, şi trimis către DSP Hunedoara, li se sugerează celor din judeţ să trimită o ambulanţă la Mănăstirea Prislop, în zilele de sărbătoare, lucru care se întâmplă deja şi a fost adus la cunoştinţa acestuia. Fapt care vine încă o dată să demonstreze lipsa de interes a guvernanţilor în a da curs cererilor numeroase venite din partea autorităţilor judeţene.
Oare chiar merge SAJ la Prislop ????….Pentru cei care scriu articole fără sa verifice în teren țin sa le atrag atenția ca eu la Prislop am văzut doar un echipaj SMURD…. Mai mult de ce sa se creeze o structura permanenta la Prislop ?…..pana la o urma este un obiectiv ca oricare altul din județ …..oare atunci nu ar trebui sa se creeze puncte SMURD și în baruri, chiar în spitale unde oricum personalul nu te ajuta cu nimic????……Dacă se dorește punct de prim ajutor sa își facă mănăstirea și episcopia ca oricum au bani
Ți- ai găsit ca un musulman ca Raed Arafat sa aprobe intr- o Sfanta Manastire Ortodoxa Româneasca ,un centru Smurd sau un cabinet medical.Cred ca mai ales la Sfânta Mânăstire Prislop ar fi nevoie de un cabinet medical permanent ,in care cei sa zicem,30 de pacienți sa fie consultați acolo si salvați pe loc acolo nu plimbați .Rusine Raed Arafat ,încă odată , pe lângă cazul Colectiv,cu aceasta a doua problema gafata ,el trebuie sa își dea demisia!
Acum după decesul de aseară a fotbalistului de numai 26 de ani, de la Dinamo București, chiar in timpul unui meci ,camerunezul Patrik Ekeng ,sper ca oficial MAI sa înființeze la Mănăstirea Prislop un punct medical permanent.Fotbalistul probabil a murit căci nu a fost dotata salvarea cu defibrilator,si in plus salvarea a întârziat 2 minute si 47 secunde.Ati spus ca la Prislo ați avut pe zi 30 de cazuri de pacienți consultați cu diferite probleme.Ati avut si decese.De ce vreți sa se mai întâmple alte nenorociri? Va conta enorm ca viitorii pacienți,din rândul pelerinilor sa primească rapid ajutor,adică in câteva secunde,1-2 minute nu mai mult,cum a fost cazul fotbalistului.Neifintand postul medical sau SMURD LA Mănăstirea Prislop ,este ca o crima la pelerinii ortodocși romani care vizitează mănăstirea.ganditiva la părinții si bunicii,unchii si mătușile voastre ce importantă va avea sa existe un cabinet medical acolo si mai multe salvari dotate cu ultimele standarde, ca viitorii pacienți sa ajungă rapid la spitalul din Hațeg,care este cel mai apropiat de Mânăstire.Se știe ca au fost 95 000 de pelerin in 2015 in vacanța de 1 mai.Si in alte zile vin zeci de mii de pelerini acolo.Ce veți face dacă se întâmpla un accident dacă cineva leșina sau mai grav are urgentă nevoie de masca cu oxigen si defibrilator, sau dacă cineva are un infarct sau stop cardio vascular sau accident vascular ischiemic,etc?daca vin mai multe persoane deodată care au nevoie urgentă de prim Ajutor? o singura salvare nu ajunge!nu va ajunge nici 1 medic si 1 asistenta ,ci este nevoie de a fii suplimentat numarul de cadre medicale de acolo.
Înființarea unui punct medical in incinta Mănăstirii Prislop este necesar si pentru ca între Manastiea Prislop si Silvasul de jos sunt 7,8 km (si se parcurge cu mașina in 17 minute, in caz de trafic normal fără blocaje,conform http://www.Googlemaps.ro,) si drumul datorită numărului mare de autovehicule si autocare se circula foarte greu.In plus anul acesta , acest drum după cum se știe este in reabilitare tot anul .Ambulanta, chiar daca preia un pacient , si merge pana la spitalul orașului Hateg , care se afla la 14,3 km , fata de Mănăstirea Prislop,(si se parcurge cu mașina in 25 de minute in trafic normal ,fără blocaje ,conform http://www.googlemaps.ro), salvarea va putea fii blocată in trafic si sa ajungă cu pacientul sau pacienții mult mai târziu, existând riscul unui deces.Deci iată un alt motiv de a înființa acest punct medical obligatoriu in Mănăstirea Prislop unde oamenii vor putea primii primul ajutor pe loc,Sper sa realizați si sa Trimiteți lui Raed Arafat si aceste aspecte pe care el nu are de unde sa le știe!