A trecut un an de la conflictul de pe Râul Alb, din Retezat. Autorităţile continuă investigaţiile
Ieri, s-a împlinit un an de zile de la conflictul petrecut în zona satului Coroieşti, comuna Sălaşu de Sus, între activişti de mediu şi constructorii unei microhidrocentrale pe Râul Alb. În urma încăierării dintre cele două grupuri au fost rănite trei persoane, una dintre ele rămânând infirmă pe viaţă. Este vorba de Mihalache Bocea, administratorul SC Abi Automotion SRL Deva, firma care avea în plan construirea microhidrocentralei. Bărbatul de 48 de ani îşi va petrece tot restul vieţii într-un scaun cu rotile, după ce, în timpul conflictului a fost călcat de un autoturism de teren, la volanul căruia se afla Alin Andrioni, din Haţeg.
Au pierdut la tribunal
Cazul a intrat în atenţia autorităţilor statului, care anchetează atât urmările scandalului, cât şi documentele care au stat la baza proiectului de construire a microhidrocentralei. Spre exemplu, la Tribunalul Hunedoara, Federaţia Coaliţia Natura 2000 România a cerut anularea autorizaţiei de mediu pentru construirea microhidrocentralei, cererea fiind respinsă. Soluţia dată de tribunal a fost atacată cu recurs, acesta urmând să fie judecat la Curtea de Apel Alba Iulia. O altă plângere a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Haţeg, în care aceiaşi activişti de mediu reclamau ilegalităţi cu privire la anumite schimburi de terenuri dintre constructorul microhidrocentralei şi Romsilva. Potrivit avocatului familiei Bocea, Oana Frânc, plângerea respectivă a fost clasată. În schimb, procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie continuă cercetările în dosarul în care investighează urmările conflictului, acuzaţiile fiind de lovire şi alte violenţe.
Trebuie menţionat că proiectul de la Coroieşti, constând în construirea, exploatarea şi racordarea la sistemul energetic naţional a microhidrocentralei de pe Râul Alb, beneficiarul fiind SC Abi Automotion SRL Deva, a rămas doar pe hârtie. Lucrările au fost autorizate din iulie 2014, cu termen de finalizare în iulie 2017.
da,a trecut un an si inca nu s-a facut dreptate familiei bocea,eu personal cred ca tot ce s-a intimplat in coroiesti-riul alb a fost o actiune bine pusa la punct de podoabele alea care au pretentia ca sunt ecologisti,de fapt ei puneau presiune pe bocea doar -doar ii va lasa sa-si inmoaie ciocu ca sa aleg o denumire mafiota a faptului ca doreau niste „”donatii”” ca omul sa fie lasat sa-si infaptuiasca proiectul,nu te duci duminica la ora prinzului pe propietatea omului sa faci niste investigatii fara sa-ti anunti vizita sa ii spui scopul,iar cind bocea te interpeleaza ce cauti pe terenul lui si de ce filmezi pe o propitate privata dai cu jeep-ul peste el si fugi si exact ca in cintecelul ceata lui pitigoi reclami politiei ca tu ai fost agresat,interesanta miscare ,iar a doua zi apare seful podoabelor omul cit un ong agent green–gabriel peacock paun si declara la mai multe televiziuni de cit de batut a fost el de niste „”uriasi”” ce hematoame,ce coaste rupte,schilodeala pe viata ce mai dar fraierul care se dadea lovit nu a prezentat presei nici o dovada a agresiunilor suferite,ba mai mult minte cu nerusinare ca el a fost sub tratament la o clinica in strainatate si cind bocea mai mult murea decit traia el isi facea poze in botswana la umbra baobabilor,smoala pe oasele lui cica are nevoie de donatii sa apere padurile din retezat ,are nevoie de donatii sa-si duca traiul asta de nabab pe spinarea fraierilor idealisti care muncesc ,ponteaza si chiar cred in anumite valori,el ia dus pe nefericitii ailalti participanti la „”incursiunea””pe terenul lui bocea,eu sper ca justitia in fata acestor fapte evidente le va da pedepsele care le merita ,altfel legile ,Constitutia ,codul penal devin un mare fisss daca se perpetuaza specia acestor anarhisti!