Ziua iei, sărbătorită la Deva
Vineri, 24 iunie, de Sânziene, la Deva, în organizarea Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean“, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara a fost sărbătorită Ziua Internaţională a Iei.
Parada costumelor populare la Deva
Ziua Internaţională a Iei a fost celebrată prin organizarea unei parade a costumelor populare, din parcul de la poalele Cetăţii până pe platoul din faţa Centrului Cultural „Drăgan Muntean“, la care au participat mai multe unitaţi şcolare din Deva, dar şi ansambluri folclorice din judeţul Hunedoara.
După parada portului popular, ansamblurile folclorice din Deva, Haţeg, Ilia şi Şoimuş au susţinut un spectacol pe platoul din faţa casei de Cultură Drăgan Muntean, care a cules ropote de aplauze de la spectatorii, de toate vârstele, prezenţi în Piaţa Victoriei.
Sărbătoare de suflet şi neam românesc
„Ziua Internaţională a Iei este o sărbătoare de suflet şi de neam românesc pe care o celebrăm laolaltă cu populaţia municipiului reşedinţă de judeţ, cu dans, cântece populare şi voie bună.
Instituţia noastră vizează promovarea activă şi susţinută a valorilor tradiţionale, bucurându-se de receptivitatea publicului, care ne oferă astfel, împlinirea lucrului bine făcut. Alături de echipa Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean“, care a organizat acest eveniment cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara, au fost ansambluri folclorice şi instituţii şcolare din judeţul Hunedoara, cărora le mulţumim pentru că au dat un plus de bogăţie momentelor artistice oferite publicului“, a declarat Cristian Fodor, managerul Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean“.
Ziua Internaţională (sau Universală) a iei tradiţionale româneşti este o sărbătoare care a debutat în anul 2013, la propunerea comunităţii online „La Blouse Roumaine“, ajungând astăzi să fie sărbătorită în mai mult de 100 de oraşe, din peste 50 de ţări de către românii de pretutindeni. Cămaşa tradiţională românească a devenit un simbol internaţional al culturii româneşti, dar şi o sursă de inspiraţie pentru creatorii de modă din întreaga lume.