Adăpostul de urgenţă pe timp de noapte nu are clienţi vara
În municipiul Deva, de aproape patru ani, funcţionează Adăpostul de urgenţă pe timp de noapte, de care poate beneficia orice persoană fără adăpost din municipiul Deva. Acest proiect a fost realizat în vederea îmbunătăţirii calităţii serviciilor sociale locale, dar şi pentru a asigura găzduire persoanelor aflate în situaţii dificile.
Solicitări doar pe timpul iernii
Persoanele care vin aici pot beneficia de adăpost maximum 60 de zile pe an. Acestea primesc cazare între orele 19.00 şi 7.00 şi două mese, una seara şi una dimineaţa. Cu toate acestea, numărul celor care solicită găzduire aici în lunile de vară este foarte mic. Potrivit reprezentanţilor unităţii, cele mai multe cereri sunt pe perioada sezonului rece. „Din anul 2012 până la sfârşitul lui 2015 am avut în total 117 persoane care au beneficiat de serviciile Adăpostului de urgenţă pe timp de noapte. Anul acesta, am avut cazate 22 de persoane, dar doar în perioada ianuarie-martie. În ultimele luni s-au întregistrat doar câteva cereri. Pe perioada verii sunt prea puţini cei care solicită adăpost“, a declarat Elena Ivan, director executiv la Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Deva.
Condiţii ca la hotel
Deşi condiţiile oferite sunt bune, oamenii fără adăpost aleg această variantă doar iarna. „Iarna aceasta am locuit la adăpost până în martie. Pentru mine, condiţiile de acolo au fost minunate. Mâncarea este foarte bună şi personalul se poartă frumos. Problema este că nu putem sta acolo mai mult, pe perioada rece. La 1 martie am fost nevoit să mă întorc în gară“, mărturiseşte Gheorghe Lăcătuşu, un om al străzii, de 66 de ani.
Un alt client al adăpostului pe timpul iernii este Marinel Gligor Sabău, în vârstă de 52 de ani. „Anul acesta a fost a doua iarnă în care am stat acolo. Mâncarea este extraordinară, condiţiile sunt ca la hotel. Însă problema este că nu ne ţin acolo decât pe o perioadă de 60 de zile, după care suntem nevoiţi să plecăm. Chiar şi în perioada în care dormim acolo este greu, deoarece de dimineaţă de la 7.00 şi până seara stau pe drumuri. Vara nu e o problemă şi nu doresc să merg acolo, dar în lunile de iarnă ar putea să ne ţină mai mult“, afirmă Marinel Gligor Sabău.
Adăpostul de urgenţă pe timp de noapte a fost construit printr-un proiect cu fonduri europene şi funcţionează din decembrie 2012. Locaţia are 10 dormitoare, însumând un număr total de 30 de locuri de cazare, o sală de mese, o bucătărie, un oficiu, un spaţiu pentru depozitarea alimentelor, spaţii igienico-sanitare, o cameră de deparazitare, două camere de carantină pentru femei, respectiv pentru bărbaţi, o spălătorie, o călcătorie, o uscătorie, o magazie lenjerie, un birou administrativ, un birou pentru asistentul social, o cameră pentru centrala termică. Valoarea totală a investiţiei este de 1.954.330 de lei.
Prin reabilitarea şi dotarea clădirii cu mobilier şi echipamente specifice s-a creat un cadru propice oferirii de servicii de găzduire temporară, servirea hranei, precum şi servicii de reinserţie socială în vederea creşterii calităţii vieţii şi a incluziunii sociale a persoanelor fără adăpost din municipiul Deva.