Ceai verde sau negru?
Cafeaua ce ne trezeşte dimineaţa ar putea fi înlocuită cu o soluţie mult mai bună cu minimum de dezavantaje şi cu beneficii extraordinare pentru organismul nostru: ceaiul negru sau verde.
Am observat că multe persoane confundă arborele de ceai cu planta din care se obţine ceaiul verde (Camellia Sinensis). Astfel, arborele de ceai denumit şi Melaleuca alternifolia(originar din Australia) este vestit pentru uleiul său esenţial cu proprietăţi antiseptice şi cu capacitatea mare de vindecare. S-a dovedit ştiinţific că ucide virusuri, bacterii şi ciuperci, deci ar trebui să fie nelipsit din casele noastre. O idee bună de utilizare a acestuia ar fi în aromaterapie pentru dezinfecţia aerului din cameră. Pe de altă parte, ceaiul verde sau negru se obţine din planta Camellia Sinensis, foarte răspândită la asiatici. Ceaiul verde se obţine prin uscarea la cald a acestor frunze. Ceaiul negru rezultă din fermentarea acestor frunze, care constă de fapt din mai multe etape. Se pune întrebarea care este mai bun din cele două. În primul rând, ambele ceaiuri ne aduc beneficii remarcabile pentru sănătate: previn afecţiunile cardiovasculare, protejează sistemul digestiv de inflamaţiile intestinale şi tulburările gastrice, poate preveni cancerul prin conţinutul mare în flavonoide şi polifenoli (acei antioxidanţi atât de necesari organismului nostru). Cafeina conţinută de ceaiul negru este mult mai mare decât cea din ceaiul verde şi stimulează sistemul nervos central, mărind nivelul de energie al organismului în mod natural. Singurul dezavantaj ar fi că, dacă îl consumăm în cantitate mare (peste trei căni/zi), pot apărea pierderi de minerale prin urină (ca şi la cafea) şi insomnia (dacă se consumă după ora 17).
(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)