Interviu

La Deva petrec cea mai frumoasă perioadă din an

07 daniela vladescuInterviu cu soprana Daniela Vlădescu, directorul artistic al Festivalului Opera Nights

Natalia Bumbac

Opera Nights 2016, cel mai important spectacol de operă în aer liber din ţară, are în spate o echipă restrânsă de organizatori. Inima echipei şi cea care se ocupă de partea artistică a evenimentului şi nu doar atât, este directorul Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, renumita soprană Daniela Vlădescu (foto).
Timp de 10 zile, începând cu repetiţiile pentru spectacole şi pregătirile din punct de vedere tehnic, de la şapte dimineaţa până la ora două din noapte, Daniela Vlădescu este în mijlocul organizării. Am întâlnit-o în curtea Colegiului Naţional Decebal din Deva, acolo unde urma să aibă loc spectacolul de operă „Carmina Burana”, punând la punct ultimele detalii ţinând de scenă, lumini etc. După discuţia pe care am avut-o, a revenit la echipa de muncitori care aranjau scena din curtea colegiului, pentru a-i întreba la ce oră să le aducă prânzul. Aşa am cunoscut-o pe soprana Daniela Vlădescu, un artist desăvârşit, cu o vitalitate de invidiat şi de o modestie dezarmantă, cea care contribuie esenţial la organizarea evenimentului cultural de excepţie, Opera Nights, din judeţul nostru.
Reporter: Sunteţi directorul artistic al Opera Nights 2016, aşa cum aţi fost şi la ediţiile precedente ale evenimentului. Dar, vă ocupaţi şi de alte probleme, de masa invitaţilor şi de alte aspecte organizatorice…
Daniela Vlădescu: Director artistic nu înseamnă că sunt „directorul” evenimentului. M-au numit director artistic, dar, mă ocup de toate, pentru că suntem puţini şi nu are cine. Evenimentul are partea artistică şi partea tehnică şi mai trebuie ca să se ocupe cineva de toate celelalte probleme. O fac şi pe şoferul cu maşina mea personală, duc oamenii unde este nevoie, aşez oamenii în camere. De dimineaţă, de la ora şapte, până la două noaptea eu sunt în priză, făcând de toate. Noi, cei de la teatrul din Constanţa punem la dispoziţia evenimentului tot personalul artistic şi tehnic, dar nu avem angajaţi pentru public relations, pentru organizare, suntem un teatru care duce lipsă de forţă de muncă. De aceea, eu trebuie să vin aici şi să le fac pe toate. Am trecut prin mai multe încercări, am căzut dar ne-am ridicat. La Deva, unde vin pentru 10 zile cu ocazia acestui eveniment, pot spune că petrec una dintre cele mai frumoase perioade din an. Este obositor pe de o parte, este greutatea momentului, dar pe de altă parte rămâi cu succesul.
Reporter: Totuşi, chiar în condiţiile pe care le-aţi descris mai sus, reuşiţi, împreună cu echipa de organizatori să puneţi în scenă cel mai mare spectacol de operă în aer liber din ţară. Care-i ecoul Opera Nights în mediul artistic al genului?
D.V.: Acest eveniment va fi un exemplu pentru multe oraşe din ţară. Pentru că lumea culturală de specialitate ştie despre ce este vorba. Şi acum, mulţi îşi doresc să-l copieze, este foarte bine, pentru că oamenii trebuie să aibă acces la cultură şi la evenimente frumoase şi de calitate. Dar, să fie luat ca exemplu, un orăşel, pentru că Deva este un orăşel faţă de Iaşi, Cluj, Bucureşti, Constanţa, este cu atât mai meritoriu. Pentru că este un centru urban mic, care totuşi găseşte capacitatea de a organiza un astfel de eveniment. Un spectacol de calitate, care ridică într-un fel nivelul educaţional al populaţiei.
Reporter: Vă ocupaţi de stabilirea repertoriului de distribuţie etc., s-a întâmplat ca vreun artist sau dirijor celebru să nu-şi dorească să participe la evenimentul de la Deva?
D.V.: Nu, niciodată. Toţi artiştii au venit, au fost onoraţi să participe, au cântat, au fost foarte serioşi. Iar, de la an la an, noi, organizatorii, ne propunem să aducem ceva în plus, să creştem calitatea evenimentului. Şi credem că am reuşit. Deşi a pornit ca o aventură, este chiar un festival serios, cu solişti care au cântat în toată lumea cu dirijori celebri.
Reporter: Care-i rolul acestor spectacole de operă în aer liber, este o modalitate de a aduce opera mai aproape de public? Este  oportun un astfel de eveniment?
D.V.: Categoric este nevoie de astfel de spectacole. Nu putem să rămânem la mici şi bere şi la a petrece pe iarbă în ritm de manele şi cu grătarul lângă noi. Nu se poate. Sunt bune şi astea, într-o sâmbătă, sau într-o duminică. Dar, trebuie să ştim şi noi care sunt lucrurile frumoase, trebuie să ştim să ne îmbogăţim spiritual. În lumea asta, popoarele care sunt mai dezvoltate, care stau mai bine decât noi, sunt cele care au avut acces la cultură şi care au apreciat cultura. Dacă noi nu apreciem şi dacă nouă nu ni se dă, înseamnă că la mijloc este un motiv intenţionat de a ne ţine la mici şi la bere. Oamenii de calitate, cu cultură şi cu educaţie au alte pretenţii. Cei care neagă viaţa culturală şi neagă valorile universale, înseamnă că nu îşi doresc ca populaţia să se ridice, să evolueze spiritual. Trebuie să ne ridicăm cultura, pentru a trăi mai bine. Între oameni civilizaţi viaţa este mai sigură, între oameni sălbatici îţi este frică să ieşi pe stradă. De ce să ajungem aşa?
Reporter: Dar, cultura de calitate necesită susţinere financiară. Şi acum vă adresez o întrebare în calitate de director al Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, aveţi suficient sprijin din partea autorităţilor pentru activitatea artistică a instituţiei?
D.V.: Teatrul nostru a trecut prin multe încercări în ultimii ani, a fost desfiinţat de către Consiliul Judeţean Constanţa, ca în 2011 să fie preluat de către Ministerul Culturii, pe vremea când ministru era Kelemen Hunor şi redeschis. Acum, noi ne facem datoria, mergem din aproape în aproape. Sper ca odată şi odată, cineva să se îndrepte cu pozitivism asupra noastră şi nu cu gânduri ucigătoare. S-au schimbat mulţi miniştri ai culturii în ultimii ani, iar fiecare venea cu versiunea lui. Fiecare ministru care a venit a considerat Teatrul de Operă şi Balet din Constanţa un balast, o entitate nedorită complet. Nici măcar nu voiau să mă primească în audienţă. Noi ne-am făcut datoria, nu putem fi acuzaţi de lipsă de profesionalism, sau că nu ne-am îndeplinit sarcinile date de minister. Ca dovadă, anul trecut, de exemplu, am fost premiaţi la Gala Premiilor  Operelor Naţionale, de la Iaşi, pentru cel mai bun spectacol de operetă şi pentru cel mai bun coregraf.
Reporter: Ce aţi dori să mai spuneţi la încheierea acestui interviu?
D.V.: Trebuie să le mulţumim celor care susţin financiar acest eveniment, Consiliului Judeţean Hunedoara, primăriilor municipiilor Deva şi Hunedoara, pentru că este mare lucru să vrei să susţii un astfel de eveniment. Şi fără să ai orgolii din astea: „să facem Capitală culturală”… Ei nu fac acest lucru din orgolii, ci vor doar ca Deva şi Hunedoara să fie două oraşe care să aibă acces la evenimente culturale de calitate.

2 comentarii la „La Deva petrec cea mai frumoasă perioadă din an

  • Întotdeauna am admirat-o pe doamna Vlădescu și m-au fascinat interpretările ei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura