Administraţia judeţeană recunoaşte că se află într-o criză a deşeurilor
Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a reuşit să depăşească o nouă criză care s-ar fi putut declanşa din cauza lipsei spaţiilor de depozitare a deşeurilor, de data aceasta în localităţile din jumătatea de sud a judeţului. Potrivit lui Mircea Bobora, vicepreşedinte al CJ Hunedoara, situaţiile limită cu care se confruntă administraţia judeţului în această problemă sunt provocate de deciziile luate de pe o zi pe alta în implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), un proiect prin care deşeurile urmează să fie gestionate la nivel de judeţ.
Gunoaiele din Vale, aduse la Deva
După închiderea gropii de gunoi de la Vulcan, operatorii de salubritate din localităţile din jumătatea sudică a judeţului s-au aflat în situaţia de a nu avea unde depozita deşeurile. Anticipând lucrurile, cu o săptămână în urmă, CJ Hunedoara a aprobat în şedinţă de îndată înfiinţarea unei platforme provizorii de depozitare a gunoaielor la Petroşani, la care se lucrează în prezent şi care va putea fi folosită abia săptămâna viitoare. Între timp, autorităţile judeţene au trebuit să caute soluţii alternative, una dintre ele fiind platforma provizorie de la Deva, deţinută de un operator privat. „În perioada următoare, platforma de stocare temporară a deşeurilor din municipiul Deva va putea prelua toate cantităţile de deşeuri trimise de primăriile interesate”, a transmis Mircea Bobora, la finalul zilei de ieri. Vicepreşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, a mai afirmat că administraţia judeţului va face toate demersurile legale necesare, astfel încât până la deschiderea deponeului ecologic de la Bârcea Mare, situaţia de zilele trecute să nu se mai repete. Termenul limită până la care deponeul ecologic va trebui să devină operaţional a fost stabilit pentru 17 noiembrie 2016, asta în funcţie de rezultatele finale ale licitaţiei pentru desemnarea unui operator.
De ce a fost schimbat Prip?
În conferinţa de presă organizată ieri la Consiliul Judeţean, Mircea Bobora a mai arătat că gestionarea deşeurilor este cea mai mare problemă a administraţiei judeţene, preluată de la fostul executiv al instituţiei. Vicepreşedintele CJ Hunedoara a mai explicat că schimbarea recentă a lui Ioan Prip din funcţia de director executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „SMID” Hunedoara a fost determinată şi de întârzierile înregistrate în finalizarea proiectului. „Schimbarea (n. r. – lui Ioan Prip) a fost generată şi de faptul că există o criză a deşeurilor la nivel de judeţ, având ca motiv principal, încercarea de a soluţiona în permanenţă problemele de azi pe mâine, fără a avea un orizont de timp pentru analiză”, a subliniat vicepreşedintele CJ Hunedoara.
Trebuie menţionat că proiectul SMID a presupus închiderea vechilor gropi de gunoi şi construirea deponeului ecologic de la Bârcea Mare, dar şi a altor obiective necesare în gestionarea deşeurilor la nivel de judeţ. Lipsa spaţiilor alternative pentru depozitarea deşeurilor până la deschiderea deponeului ecologic pun autorităţile în situaţia de a găsi soluţii provizorii, care în final ar putea duce la costuri mai mari ale serviciilor de salubritate pentru beneficiari.
Cine a luat deciziile să răspundă, administrativ și penal. Din 2004 liberalii au fost la cârma județului. Așteptăm să vedem plângerile la DNA pentru toți cei care au fost la „butoane” în această perioadă. Cei de la PSD să nu uite că au câștigat alegerile locale printr-un vot anti Moloț&Co. Dacă nu vom vedea acțiuni concrete până în noiembrie să nu se aștepte PSD-ul să mai scoată rezultate ca în iunie. Toți directorii PNL-iști din instituțiile subordonate C.J. Hunedoara să-și caute de lucru în privat că ne-am săturat de „bugetari de dreapta”!