Echipajele de la Ambulanţă, peste 30.000 de intervenţii în primul semestru
În primele şase luni ale acestui an, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Hunedoara a avut 30.561 de intervenţii de urgenţă şi transport, dintre care 264 la accidente rutiere.
Dintre totalul solicitărilor, peste 5.000 au fost intervenţii de cod roşu (accidente, persoane inconştiente, dureri în piept sau probleme respiratorii), mai exact urgenţe majore la care este necesară intervenţia medicilor. Solicitările de cod galben, la care pot interveni asistenţii medicali au însumat în prima parte a anului 17.291 de cazuri, dintre care cele mai multe probleme au fost durerile abdominale, dureri de cap, febră sau tensiune.
Potrivit medicului Călin Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara, efectele căldurii îşi spun cuvântul, astfel că numărul solicitărilor pentru serviciile ambulanţei creşte în lunile de vară, ajungând până la 190 de intervenţii în 24 de ore. Persoanele cele mai vulnerabile pe perioada caniculară sunt cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii.
Unitatea îşi desfăşoară activitatea în parametri normali, însă cu greu reuşeşte să facă faţă numărului mare de solicitări pe care îl are, mai ales în perioadele aglomerate ale anului. Astfel, pe o perioadă de 24 de ore, ambulanţele soluţionează în medie 140 de cazuri. Cele mai frecvente probleme pentru care bolnavii au apelat la acest serviciu au fost durerile abdominale, durerile de spate, colica biliară sau vărsăturile.
Serviciul de Ambulanţă hunedorean funcţionează cu 47 de maşini de diferite tipuri. De asemenea, personalul operativ format din 22 de medici, 106 asistente medicale, 111 ambulanţieri şi 13 dispeceri stă la dispoziţia celor care au nevoie de ajutor. Timpul mediu în care ambulanţa răspunde solicitărilor este de aproximativ 10 minute în oraş şi 24 de minute în mediul rural.