Drumul spre Parâng este rupt de viitură
Ploile torenţiale au rupt drumul judeţean care urcă în Staţiunea Parâng, în cel puţin patru locuri, iar în cazul unui incendiu sau accident, autospecialele de intervenţie nu pot ajunge la cabanieri. Şi turiştii sunt nemulţumiţi că nu pot urca până la cabane cu autoturismele pe drumul care vara este deschis circulaţiei.
„Viiturile au rupt drumul în vreo patru locuri şi nu se mai poate circula pe el. Nici măcar cu maşini 4×4 nu se poate ajunge repede, iar dacă se întâmplă un accident, nimeni nu poate ajunge la victimă. Cineva trebuie să intervină cât mai repede, turiştii sunt în pericol. Sunt cazuri în care victimele sunt netransportabile, nu le putem duce cu akia până la baza staţiunii şi este nevoie de intervenţia autospecialei SMURD sau a Ambulanţei. Acestea nu vor putea urca la victimă. Nemulţumiţi sunt şi turiştii care vor să vină în Parâng şi se plâng la noi, să facem ceva cu drumul”, spun salvatorii montani din Staţiunea Parâng. Dumitru Bârlida, şeful Salvamont Petroşani, confirmă pericolul în condiţiile în care serviciile de intervenţie în caz de dezastru nu pot ajunge în staţiune. Drumul Judeţean 709F se află în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, iar de asfaltarea lui se vorbeşte încă din 2012.
Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, Sorin Vasilescu, situaţia drumului din Parâng este în atenţia instituţiei şi pentru moment se va interveni la repararea căii de acces în zonele afectate de viituri, astfel ca serviciile de intervenţie, turiştii şi cabanierii să poată ajunge în staţiune. Vasilescu mai spune că din data de 10 august a.c., va fi demarat proiectul care prevede modernizarea drumului, iar lucrările finanţate din bugetul judeţean vor demara cât mai repede. Modernizarea drumului spre Parâng, de la Cabana Rusu în sus, ar putea aduce o creştere a fluxului de turişti, având în vedere că, în prezent, accesul în staţiune se face doar cu ajutorul instalaţiilor de transport pe cablu ori cu maşini 4X4. Pentru a putea fi implementat, studiul de fezabilitate a suferit unele modificări faţă de faza iniţială, astfel încât să fie reduse costurile.