Salvarea cetăţilor dacice, la mâna unei decizii ministeriale
Magdalena Şerban
Dacă vor fi trecute în administrarea Consiliului Judeţean, cetăţile dacice vor avea o soartă cu mult mai bună, sunt de părere deputatul hunedorean Natalia Intotero (PSD), preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor, precum şi primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan, şi primarul comunei Orăştioara de Sus, Vasile Marian Inăşescu. În acest sens, de curând s-a resolicitat sprijin de la Ministerul Culturii, smulgându-se promisiunea unei vizite în teren din partea ministrului în funcţie.
Trista realitate: îngroparea istoriei
Complexul fortificat din Munţii Orăştiei face parte din sistemul defensiv conceput de daci pentru apărarea centrului de putere al teritoriului regatului dac Sarmizegetusa Regia. În 1999, cetăţile au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO, dar poziţia acestora pe listă nu le-a fost însă de mare folos, în condiţiile în care, de peste 20 de ani au fost lăsate de izbelişte. În prezent, Samizegetusa Regia este administrată printr-un serviciu înfiinţat la nivelul Consiliului Judeţean Hunedoara, în timp ce aşezările dacice Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie, Băniţa şi Căpâlna, aflate în patrimoniul UNESCO, se află într-o situaţie complicată din punct de vedere juridic. În ultimii ani au fost vandalizate în repetate rânduri de căutătorii de comori şi chiar de turişti.
Odată cu instalarea noii conduceri judeţene, o delegaţie formată din preşedintele CJ Hunedoara – Laurenţiu Nistor, deputata Natalia Intotero şi edilul-şef al municipiului Orăştie – Ovidiu Bălan, a fost în audienţă la ministrul Culturii, unde a expus diferenţele existente între partea de cetăţi administrate de CJ şi cea care nu se află în grija judeţeană, ci a celei ministeriale, ministrul fiind invitat la faţa locului, pentru o mai bună cunoaştere a situaţiei.
Nu a răspuns invitaţiei
„Aşa cum Sarmizegetusa Regia a fost trecută de Guvernul Ponta în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, aşa ar trebui trecute toate cetăţile dacice. Se observă clar că odată trecută Sarmizegetusa Regia în subordinea CJ, lucrurile au intrat într-o ordine firească. S-a modernizat drumul de acces, au fost puse bariere şi montate camere video, se aigură paza în sistem non-stop, nu s-au mai întâlnit probleme în ce priveşte prezenţa căutătorilor de comori, s-au amenajat toalete ecologice şi se menţine curăţenia. În urma deplasării făcute la minister, ni s-a promis o vizită la faţa locului în luna iulie, doamna ministru având dubii dacă este oportună trecerea cetăţilor la CJ sau e mai indicată plasarea lor la o agenţie naţională, care să se ocupe de administrare. Nu mi se pare corect ca o agenţie ministerială să se ocupe de acest lucru. Fiecare judeţ are monumente istorice pe care şi le poate administra singur şi poate să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea, conservarea şi promovarea lor. Am trimis doamnei ministru Corina Ioana Şuteu şi o invitaţie oficială, dar nu ni s-a răspuns nici în scris şi nici cu prezenţa”, a arătat preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor.
Ar putea schimba soarta întregului judeţ
„Am fost unul dintre cei care au susţinut de la bun început trecerea tuturor cetăţilor dacice în subordinea CJ. Sunt de părere că ar fi benefică pentru întreg judeţul, punându-se astfel în valoare patrimoniul hunedorenilor. În paralel, se mai pot crea premise economice pentru cetăţenii care locuiesc în comuna Orăştioara de Sus, respectiv în comuna Beriu şi municipiul Orăştie, dacă ar fi să fac referire, ca exemplu, la zona aferentă Colegiului pe care îl reprezint în Parlament şi la cetăţile pe care acesta le include. Printr-o mai bună organizare se poate oferi un circuit turistic care să cuprindă şi Staţiunea Geoagiu-Băi. Se mai poate promova şi sfera agroturistică, din circuitul de vizitat putând să mai facă parte plantaţiile de afine de la Beriu, fermele de animale, cam tot ceea ce poate fi interesant pentru vizitatorii români sau străini. Primăriile, alături de Consiliul Judeţean, ar putea ajuta cu o promovare mai intensă a zonei, poate printr-un site aferent şi multe alte pârghii de marketing. Un singur portal al putea oferi informaţii despre spaţiile de cazare disponibile în acel moment, circuite turistice, obiective de vizitat etc. De asemenea, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara se pot organiza diverse evenimente menite să aducă în prim plan frânturi de istorie, dar şi să le asigure divertisment turiştilor. Îmi doresc ca printr-un efort comun, cetăţile să fie mai bine valorificate, de aici plecând esenţa şi bogăţia poporului român. Voi continua să lupt pentru materializarea acestui proiect”, a argumentat parlamentarul Natalia Intotero.
„Există bani pentru alte obiective, dar nu şi pentru ale noastre“
„Mi-e greu să cred că pentru cetăţile dacice nu se pot găsi bani. Nu contest importanţa şi a altor obiective din ţară, dar să nu uităm şi de cele de aici, care reprezintă punctul de plecare pentru poporul român. Dacă s-au găsit 11 milioane de euro pentru «Cuminţenia Pământului», cred că se pot găsi resurse şi pentru obiectivele de aici. Sau măcar să fie trecute în administrarea judeţeană, pentru a se putea accede finanţări europene. Este nevoie să le scoatem la lumină, deoarece au fost îngropate inclusiv din faţa turiştilor. E păcat de ceea ce se întâmplă cu ele. Militez pentru asta, cetăţile fiind una dintre cele mai mari bogăţii ale zonei noastre şi putând constitui salvarea noastră turistică şi economică, aducându-ne recunoaşterea binemeritată şi de ce nu, beneficii”, a spus edilul-şef al municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan.
Un drum de acces afectat de inundaţii
„Sunt convins că intrând sub aripa CJ, cetăţile vor fi administrate cu mult mai bine. Se poate observa cum Sarmizegetusa Regia este administrată foarte bine. E vorba de curăţenie, de civilizaţie, în fond, de normalitate pentru punerea în valoare a obiectivelor istorice. Am susţinut şi voi susţine în continuare acest pas şi sper să se întâmple”, a declarat primarul din Orăştioara de Sus, Vasile Marian Inăşescu. Întrebat despre starea drumurilor de acces, acesta a amintit de poteca practicabilă către Blidaru şi de drumul comunal de la Cetăţuia, care a suferit pe urma inundaţiilor din ultimele luni şi asupra căruia trebuie să se intervină. „Am primit o sumă de 367.000 de lei pentru refacerea unei porţiuni din acest drum şi a încă două comunale, plus a unui capăt de podeţ din satul Grădiştea de Munte. Drumul spre cetate e pietruit, iar asupra segmentului deteriorat vom interveni cât de curând”, a adăugat primarul Inăşescu.