Actualitate

Ridzi, acuzat de trafic de influenţă şi deturnare de fonduri

Natalia Bumbac 02-tiberiu-iacob-ridzi-32

Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi (foto), este acuzat de abuz în serviciu, trafic de influenţă şi deturnare de fonduri, în urma unor plângeri formulate de fostul consilier local Viorica Macavei, dosarul urmând să fie instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Plângerile în care fostul ales local reclamă ilegalităţi legate de proiectul domeniului schiabil din Parâng au fost trimise Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Recent, procurorii anticorupţie şi-au declinat competenţa în acest dosar, trimiţându-l Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara. „Vă confirm existenţa dosarului disjuns dintr-un dosar al DNA, urmărirea penală în acest caz nefiind începută”, a afirmat procurorul Ionela Draia, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.
Ridzi şi Gărdean au pus totul la cale
Fost consilier local în perioada 2006 – 2012, Viorica Macavei a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că a trimis plângerile din luna iulie anul trecut şi că toate faptele reclamate le susţine cu probe. Astfel, în sesizarea adresată DNA, Macavei arată că: „primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, şi Adrian Gărdean au pus bazele unei înţelegeri ilicite în scopul atragerii de fonduri publice pentru Domeniul schiabil din Masivul Parâng şi folosirea acestora în scop personal. Deşi povestea este mai veche, de prin anul 2007, acum este de domeniul evidenţei că tot ce s-a întâmplat cu domeniul schiabil Parâng a fost doar o înţelegere ilicită, fără dorinţă reală de a face ceva pentru comunitate, relaţia ilicită dintre cei doi fiind nu doar cunoscută, ci şi dovedită în dosarul soţiei primarului, fostul ministru Monica Iacob-Ridzi. Astfel, încă din etapa de proiectare, făcută de societatea controlată de Adrian Gărdean, urmată de etapa de achiziţie a terenurilor necesare construcţiei, de începere a construcţiei propriu-zise, făcută tot de către Adrian Gărdean, tot ce s-a întâmplat în legătură cu domeniul schiabil Parâng este opera înţelegerii infracţionale între cei doi.” În plângerea sa, Viorica Macavei arată că toate aceste fapte au fost consemnate într-un comunicat al DNA din februarie 2015, legat de ancheta procurorilor anticorupţie despre modul în care a fost finanţat de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului proiectul schiabil din Parâng, fiind vorba de dosarul supranumit „Gala Bute”.
Telescaun pentru propria cabană  
„Începând cu licitaţia pentru studiul de fezabilitate pentru o sumă exagerată de 5,3 milioane de lei, licitaţie cu cântec, pentru care Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor a cerut anularea, s-a continuat cu licitaţia de 70 milioane de euro pentru contractul de lucrări la care trei firme au concurat individual, apoi sub pretextul unui aviz de mediu, s-a anulat licitaţia şi a fost reluată cu cele trei firme asociate, pentru a nu fi nevoite să mai concureze între ele şi implicit pentru a nu scădea preţul lucrărilor. Astfel, se observă foarte clar că lucrurile nu au fost corecte”, se specifică în sesizarea consilierului local către DNA. Tot aici se susţine că lucrările din teren nu reflectă sumele de bani alocate proiectului, singura lucrare mai vizibilă fiind telescaunul cu numărul 3, „care de fapt a fost construit în beneficiul unui constructor care are un hotel la staţia de plecare şi duce într-o zonă unde se află o pensiune a aceluiaşi constructor. De precizat, că acelaşi constructor este şi acţionarul firmei care a întocmit studiul de fezabilitate. Concluzia este că implementăm proiecte pe bani publici pentru investitori privaţi, totul cu largul concurs al reprezentanţilor administraţiei locale, şi nicidecum în interesul comunităţii. Tot cu ocazia acestui proiect au fost achiziţionate terenuri la preţuri exorbitante faţă de preţul pieţei pe traseul telegondolei, care nu a mai fost construită până la urmă. Vă rog să verificaţi demersul pe care Tiberiu Florin Iacob-Ridzi l-a făcut prin Consiliul local Petroşani în vederea atragerii unor împrumuturi bancare, sume pe care să le folosească pentru domeniul schiabil Parâng, în ciuda acordului de parteneriat cu SC Kranz Eurocenter SRL, prin care aceasta se obliga să continue lucrările pe banii proprii. Nu a fost altceva decât o deturnare de fonduri şi folosirea în interes propriu a unor sume importante, îndatorând comunitatea locală pentru foarte mulţi ani.”
Nu ştia nimic despre plângeri
Acuzaţiile la adresa lui Ridzi nu ocolesc nici implicarea acestuia în dosarul soţiei sale, Monica Iacob-Ridzi, în care aceasta a fost condamnată la cinci ani de închisoare cu executare. În acel dosar, primarul municipiului Petroşani a fost acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită, acuzaţii care au fost clasate de către anchetatori. La finalul plângerii, Viorica Macavei enumeră o serie de documente în baza cărora îşi susţine acuzaţiile aduse lui Ridzi, printre care un raport al Corpului de Control al primului ministru din 2014, mai multe hotărâri ale CL Petroşani, un comunicat al DNA, cerând începerea urmăririi penale împotriva primarului municipiului Petroşani.
Potrivit site-ului ştiripesurse.ro, edilul Petroşaniului nu ştia nimic despre existenţa dosarului ajuns la Parchetul din judeţ. „Nu mi s-a comunicat că sunt urmărit penal. Nu am fost chemat nici la Parchet, nici la DNA, nu am ştiut nici de plângerile făcute. Cred că reclamaţiile au fost depuse, deoarece urma campania electorală de la locale”, a spus primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, conform sursei citate.

2 comentarii la „Ridzi, acuzat de trafic de influenţă şi deturnare de fonduri

  • Doua intrebari:
    1. De ce o plangere la DNA Alba Iulia ca sa fie luata in calcul trebuie sa treaca exact un an de zile?;
    2.De ce, la un prejudiciu estimat de 70 de milioane de euro, DNA Alba IUlia si-a declinat competenta?

    Posibil raspuns intrebarea 1: Ii doare-n pix…;
    Posibil raspuns intrebarea 2: Poate DNA Alba Iulia are in cercetare cazuri ample, grave, cu babe evazioniste care vand patrunjel in gara Deva.Mai mult ca sigur ca 70 de milioane de euro reprezinta o suma care depaseste competenta procurorilor de la structura teritoriala Alba…ca asa e ei…incompetenti, potrivit propriului comunicat

    Sinteza: nu se va intampla nimic. Absolut nimic. In maxim cateva luni se va primi NUP!!! Nu pariati, ca pierdeti! Cazul e ca si clasat!

  • Nu ar fi primul dosar declinat…cand dracul isi baga coada vin serviciile cu…sfestania si aghiazma. In judetul nostru drag mafia colaboreaza minunat cu toate serviciile…de curatire…de albire…de spalare…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura