Comunitate

Directorul Casei Judeţene de Pensii, Ilie Toma, spune lucrurilor pe nume în legătură cu recalcularea pensiilor. Din patru softuri, deja douã funcţioneazã!

04-toma4Sorina Popa

Problema recalculării pensiilor a provocat un adevărat scandal şi în judeţul nostru, printre politicieni. Deşi senatorul Haralambie Vochiţoiu declara că are promisiuni că această recalculare, pentru mii de hunedoreni se va face începând din 15 octombrie, lucrurile nu stau chiar aşa.

Munca în subteran, bine plătită
Directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Hunedoara, Ilie Toma (foto), a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că softul necesar pentru recalcularea pensiilor face referire la trei legi legate de pensii. „Este vorba despre Legea 155/2016, prin care stagiul de cotizare pentru pensionarii minierii care au lucrat minimum 20 de ani în subteran este de 20 de ani. Această lege se referă la două categorii: pensionarii noi, înscrişi în sistem recent şi pensionarii care au intrat în sistem după 1 ianuarie 2011. În primul caz, în judeţ sunt aproape 400 de persoane, iar în celălalt caz vorbim de 3.500 de persoane. Şi, ceea ce este foarte important, pentru cele aproximativ 400 de persoane, softul este funcţional din data de 17 octombrie 2016. Pentru cei 3.500, softul va fi funcţional la mijlocul lunii noiembrie anul acesta”, a declarat Ilie Toma, şeful Casei Judeţene de Pensii Hunedoara.
Acesta mai susţine că o altă lege, cea care reglementează situaţia peroanelor care au nevoie de recalcularea pensiilor, este Legea 142/2016, prin care a fost diminuată penalitatea pentru cei care vor să iasă anticipat la pensie. În judeţul nostru avem 201 cazuri care se încadrează aici. Pentru aceştia, softul va funcţional în aceste zile.  „Apoi, mai este Legea 192/2015, privind acordarea sporurilor care nu au fost date până acum. Este vorba de un spor de 50 la sută pentru grupa I de muncă/condiţii speciale şi un spor de 25 la sută, grupa II/condiţii deosebite. De menţionat că aceste sporuri se acordă doar pentru cei care au lucrat în condiţiile respective şi care nu au primit majorarea de punctaj pe Ordonanţa 100/2008 sau pe baza Legii 218/2008. În cazul acesta, softul pentru recalculare va fi gata până la sfârşitul lunii noiembrie 2016. Recalcularea în baza Legii 192 se face în tranşe, începând cu cei care au plecat din câmpul muncii în perioada 1990-1995. În judeţ, sunt mii de cazuri din siderurgie, minerit la suprafaţă ori construcţii pe şantiere grele.

8 comentarii la „Directorul Casei Judeţene de Pensii, Ilie Toma, spune lucrurilor pe nume în legătură cu recalcularea pensiilor. Din patru softuri, deja douã funcţioneazã!

  • În director care a muncit si va muncii doar pentru oameni. Felicitări!, domnule Toma.

  • Toată stima și respectul pentru dvs.,dle Toma. Sunteți un om care luptă pentru oameni. Întotdeauna v- ați făcut timp să ascultați și să le rezolvați problemele. Regret că nu mai sunteți directorul Casei de Pensii dar mă bucur că vom avea un deputat care ne va reprezenta interesele fără gânduri ascunse. Cu siguranță aveți votul meu.

  • Asa este doamna Elena. Cred cu tarie ca isi va merita locul de deputat in Parlamentul Romåniei.

  • Felicitãri, domnule Toma! Avem mare încredere în dumneavoastrã!

  • Legea 192 din 2015 se va aplica in transe si se va incepe cu cei care au iesit in perioada 1990-1995 !Legea 100 din 2008 s-a aplicat in 4 transe si s-a inceput de asemenea cu cei iesiti in 90-95 !Atunci primele 3 transe s-au recalculat ,iar noi cei din transa 4 am fost sariti de la recalculare fiindca intre timp trecusera alegerile din 2008 !!! Intrebarea mea este daca se va repeta acelasi scenariu si noi cei din transa ultima vom fi din nou discriminati ?

  • Corect. Multi isi fac iluzii, necunoscand bine legea, amagiti, indusi in eroare de unii politicieni aflati deja in…vanatoare de voturi. Ii doresc domnului Toma sa fie la fel de corect si sincer si ca parlamentar !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura