De la APIA, banii nu mai vin abia, abia!
Intervalul 17 octombrie – 30 noiembrie a.c. pentru Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agri-cultură Hunedoara (APIA) este o perioadă a pregătirilor în vederea acordării unui avans substanţial (de până la 70 la sută) fermierilor deţinători de suprafeţe agricole sau crescători de animale, ce au solicitat şi sunt îndreptăţiţi să primească subvenţii, precizează Marcel Socol, şeful acestei instituţii.
Numărul cererilor depăşeşte cifra de 18.000, cele mai multe dintre acestea provenind din zona Bradului şi Ţării Haţegului. Între cei care vor beneficia de valori mari ale subvenţiilor sunt, firesc, deţinătorii unor suprafeţe întinse de terenuri sau cu un număr ridicat de animale într-o exploataţie (iar dintre aceştia din urmă – fermierii preocupaţi de creşterea animalelor din rase foarte productive, fie pentru lapte, fie, mai ales, pentru carne).
Pentru a argumenta afirmaţia făcută, directorul APIA Hunedoara ne-a arătat că un fermier, în baza schemei cuplate, poate încasa, într-un an, până la 824 de euro pe cap de vacă de lapte, iar dacă vacile sunt pentru carne, valoarea subvenţiei creşte la 1.221 de euro pe bovină. Cu o condiţie: exploataţia respectivă trebuie să aibă un efectiv de minimum 10 animale. Şi s-ar părea că veştile bune nu se opresc aici. În ultimele zile s-au făcut noi suplimentări la subvenţiile pentru bovinele de lapte şi carne. Valoarea subvenţiei a crescut cu încă 90 de euro pe cap de animal.
Un alt sector de activitate ce a cunoscut un incredibil reviriment (cu toate greutăţile întâmpinate de fermieri în valorificarea produselor) este cel al creşterii ovinelor. În baza datelor statistice existente la APIA Hunedoara, în aproximativ trei ani, efectivele de ovine din judeţ au crescut cu 50 la sută, şi ca o consecinţă a majorării subvenţiilor. Deţinătorii de ovine beneficiază de ajutorul naţional tranzitoriu de 5,91 de euro pe cap de ovină, căruia i s-au adăugat prin schema cuplată alţi 4,68 de euro. Dar, şi aici există o condiţionare. Exploataţia respectivă trebuie să deţină minimum 150 de ovine.
Se fac auzite, însă, tot mai multe propuneri pentru diminuarea limitei minime de animale (10 bovine sau 150 de ovine) dintr-o exploataţie agricolă pentru a putea beneficia cât mai mulţi fermieri de subvenţiile europene, pentru că la această dată, în judeţul Hunedoara, doar 95 de fermieri din cei 4.411 au beneficiat de schemele cuplate pentru bovine şi 362 de fermieri din cei 1.219 la ovine.
Concluzionând, de la APIA, banii nu mai vin abia, abia! Dacă ar fi să ne raportăm doar la plăţile aferente anului trecut, APIA Hunedoara mai are de efectuat doar 580 de plăţi, ceea ce reprezintă până la trei procente din totalul subvenţiilor acordate beneficiarilor, care au depăşit cifra de 18.000.