Un Halloween ceva mai… autohton
Sărbătoarea de Halloween a bătut şi la porţile Apusenilor, într-o aşezare unde se păstrează în memoria oamenilor multe dintre întâmplările înspăimântătoare petrecute de-a lungul galeriilor ori în abatajele cu aur.
În satul Stănija, din comuna Buceş, Halloween-ul a avut loc lângă pălălaia unui foc, aprins în curtea Casei Căutătorului de Aur, unde şcolarii din sat au aflat cum se petrece cu această ocazie prin alte locuri de unde provine amintita sărbătoare. Pentru acea zi, copiii şi-au cules dovlecii, şi-au ascuţit ţepuşele şi frigăruile şi s-au apucat de perpelit în foc slănina adusă de acasă. Din bostani şi-au făcut cele mai înfiorătoare… lămpaşe, iar dovlecii au luat urgent calea cuptorului spre a se transforma în delicioase plăcinte. Şi de aici până la poveştile cu vâlva băii, zmeii-zmeilor şi cotoroanţele autohtone n-a mai fost decât un pas, poveşti spuse de bătrânii satului, care, le-a cam făcut inima cât un purice micuţilor ascultători.
Fără a fi costumaţi în vampiri, monştri de tot felul sau vrăjitoare, şcolarii din Stănija au trăit vraja şi misterul acestei seri alături de dascălii lor, voluntarii de la „Casa Căutătorului de Aur”, de părinţi şi de vârstnici din sat cu harul povestirii. Tot pentru cei mici, la final s-a întins o masă plină de bunătăţi, cărora nici unul dintre cei prezenţi nu le-a putut rezista. Ba, mai mult, părinţii care şi-au însoţit copiii la această manifestare au avut parte şi de un supliment: o ţuică fiartă, o crampă, cum îi zic cei din partea locului, şi nişte căţei de usturoi pentru a-i feri de moroi.