Greva halatelor albe
Ieri, o altă categorie socio-profesională a declanşat o grevă generală, anticipată cu ceva vreme în urmă de alte acţiuni de protest. Şi, ca urmare, şi cadrele sanitare din spitalele hunedorene au aderat la această formă revendicativă extremă. După cum preciza preşedinta Uniunii Judeţene „Sanitas”, Lucia Vintilă, un sindicat ce numără aproximativ 2.700 de membri, protestul a cuprins toate spitalele din judeţ, întrucât pentru declanşarea grevei generale şi-au dat acordul 1.870 de sindicalişti.
Au fost câteva secţii ale spitalelor unde activitatea a continuat neîntrerupt: Unităţile de Primiri Urgenţe, ATI-urile, Nou-născuţii şi Pediatriile. Au fost şi spitale în care protestul a fost susţinut de personal aflat în timpul liber (ture de noapte, recuperări sau, chiar, concedii), pentru că, în unele sectoare de activitate, lipsa acută de cadre medicale nu permitea părăsirea locurilor de muncă şi nici susţinerea unor acţiuni de protest cu întreruperea activităţii.
Şi fiindcă am amintit de lipsa de personal, Lucia Vintilă arăta că aceasta se reflectă în mod negativ şi asupra condiţiilor de muncă ale salariaţilor, suprasolicitării acestora şi, uneori, asupra îngrijirii de la patul bolnavului. La nivelul unităţilor sanitare din judeţ sunt neacoperite cu personal 200 de posturi de infirmiere şi aproximativ 300 de posturi de asistente medicale. Condiţiile de muncă nu au fost, însă, singura nemulţumire a sindicaliştilor de la „Sanitas” Hunedoara. Alături de ceilalţi grevişti din ţară, ei cer corectarea unor ordonanţe (20 şi 43 din 2016) şi eliminarea unor inechităţi salariale generate de acestea.
Ca urmare, şi protestatarii hunedoreni aşteaptă ca Parlamentul României să revină asupra acelor paragrafe de legi care-i nemulţumeşte pe lucrătorii din sănătate şi creează discriminări în rândul lor. În caz contrar, ei vor continua greva generală, neexcluzând acutizarea formelor de protest.