Beneficiile verzei murate
De ce oare este aşa de importantă varza murată iarna? De ce nu o consumăm şi vara la fel de des ca iarna? De unde acest obicei?
Ştiau ei ce ştiau, strămoşii noştri! Bacteriile lactice care sunt conţinute de aceste legume (varza şi castraveţii) formează în timpul fermentaţiei lactice, cantităţi importante de vitamina C. Se ştie ce rol antioxidant important are această vitamină şi că iarna nu prea avem alimente din care să ne luăm această vitamină atât de importantă pentru o mulţime de procese metabolice din corp dar şi pentru faptul că ne ajută la regenerarea celulară şi astfel, la lupta antiîmbătrânire. Vitamina C îşi desfăşoară activitatea biologică direct în colon, ajunsă acolo cu ajutorul acestor lactobacilli, unde în alte condiţii ar ajunge cu mare dificultate, cunoscându-se faptul că se oxidează foarte repede înainte de a ajunge aici. Un alt aspect important al bacteriilor lactice este faptul că prezintă o importantă acţiune inhibantă asupra bacteriei Helicobacter pylori (boala secolului 21), care prin toxinele secretate, dezvoltă ulcerul gastric şi într-o mică proporţie este răspunzătoare şi de cancerul gastric. Acidul lactic secretat în timpul fermentaţiei lactice este un factor de mediu deosebit de ostil pentru Sallmonella, acea infecţie dată de surse precum carnea, ouăle şi laptele nepreparate corect sau manipulate şi păstrate într-un mod necorespunzător. Iată doar câteva motive pentru a consuma iarna varză murată…
(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)
Ma bucur ca am prilejul sa va informez ca … sper ca si varza murata sa aiba acelasi efect binefacator asupra privitorilor si degustatorilor ca si … zambetul „titularei” ! Multumim !