Doar 60 la sută din locuitorii comunei Răchitova şi-au achitat dările la primărie
Pe ultima sută de metri din an, primarii încep să coboare biciul din cui. Nu de altceva, dar procentajul celor care nu au trecut pe la primărie să-şi plătească dările va trage în jos calculele pentru alocările bugetare aferente anului 2017.
“Zilele acestea am trimis atenţionări pentru neplată celor care sunt înregistraţi cu restanţe la buget. Ca şi grad de încasare pentru 2016, suntem la pragul de circa 60 la sută. Sunt câteva perioade din an când oamenii vin să-şi plătească dările. În primul trimestru, acordăm acea reducere de 10 la sută până la 31 martie, aşa că sunt motivaţi. Apoi, mai vin când iau banii de la APIA, dar cum subvenţiile au întârziat în acest an, abia acum localnicii trec pe la primărie să-şi achite restanţele. Ne bazăm pe persoanele fizice, cele juridice fiind foarte puţine la nivel de comună, iar composesorate nu avem. Noi nu am mai majorat tarifele de acum câţiva ani, când am fost obligaţi prin lege să le actualizăm la rata inflaţiei. La fel ca şi colegii mei primari, probleme ne fac şi amenzile auto. Mai nou, am observat că vin să şi le plătească. Chiar acum câteva zile au venit doi localnici. Oricum, dacă au astfel de amenzi, nu pot plăti nici impozitele, aşa fiind implementat programul de încasare. Trebuie achitat tot ce e de achitat către stat. Sunt două categorii de restanţieri: străinaşii care au uitat sau nu şi-au dezbătut încă succesiunea şi nu se consideră proprietari de drept, deci cred că nu ar avea nici obligaţii, iar alţii uită efectiv sau pur şi simplu sunt nepăsători”, a precizat primarul din Răchitova, Liviu Simedroni (foto).
Acesta face un apel către populaţie să-şi onoreze obligaţiile fiscale până la final de an, transmiţându-le localnicilor că pentru a fi demarate sau continuate investiţiile, e nevoie şi de sprijinul lor, sub forma plăţilor la zi a taxelor şi impozitelor.