INDAGRA – un târg cu… gust amar pentru hunedoreni
Producătorii hunedoreni, care au participat la recent încheiatul târg INDAGRA, s-au întors destul de nemulţumiţi acasă. Pentru Tatiana Rovinar, de la Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Hunedoara, ca şi pentru ceilalţi patru expozanţi hunedoreni, târgul bucureştean a fost un târg cu… gust amar, chiar dacă prin materiale promoţionale a fost prezentat numai cu superlative.
Mai în glumă, mai în serios, reprezentanta hunedorenilor ne-a spus că au avut de câştigat (şi la propriu şi la figurat), la actuala ediţie, cei care au făcut mult fum, perpelind mici şi cârnaţi cumpăraţi de prin marile magazine şi vânduţi gurmanzilor drept produs tradiţional, adus de la „mama”… lui. La fel de câştigaţi au fost şi cei care aveau doar coloape de prin Mărginimea Sibiului, nu şi brânză.
Producătorii hunedoreni, cunoscând importanţa şi faima acestui târg din participările anterioare, s-au pregătit cu multă răspundere pentru a face faţă exigenţelor impuse de cel mai mare eveniment agricol din România, al cărui scop este promovarea agriculturii din ţara noastră, a potenţialului zootehnic autohton, precum şi a produselor tradiţionale bio şi a soiurilor de vinuri româneşti recunoscute internaţional.
Dacă tot participă la o asemenea manifestare de anvergură, ei şi-au zis să nu fie doar nişte simpli figuranţi. Şi-au luat de acasă produsele care au început să aibă faimă pe pieţele locale sau cele clasificate deja drept produse tradiţionale. Tatiana Rovinar s-a prezentat la Târgul INDAGRA cu produsele care au consacrat-o – conservele de legume, zacuştile şi dulceţurile, regăsite sub genericul „Bunătăţi Casa Maria”. Daniel Ţurcanu, de la Bârsău, s-a fălit pe la târg cu un produs atestat – cârnaţul de Săcărâmb, dar şi cu pastrama de oaie şi celebrii virşli, socotiţi, deja, drept o emblemă gastronomică a judeţului. Fermele ADO, de la Haţeg, au dus la Bucureşti un produs care le-a copleşit papilele gustative hunedorenilor – brânza maturată din lapte de vaci. Nici mierea de albine n-a lipsit din standurile hunedorenilor. Şi ce miere! Gabi Smuczer, din Şoimuş, îşi pregăteşte stupina pentru producţia de miere ecologică, aceasta aflându-se în primul an de conversie. În suita bunătăţilor hunedorene s-au regăsit şi plăcintele pădureneşti în „colţuri”, cu brânză şi mărar ale Anei Muntean, din Poieniţa Voinii.
Şi după atâtea pregătiri, producătorii hunedoreni s-au văzut plasaţi pe la margine de târg, pentru că poziţiile mai cu vad au fost ocupate de cei cu grătare de mici, care, se pare, au început să facă legea şi la astfel de manifestări, care se doresc a fi prestigioase.