Internetul – „naşul” căsătoriilor mixte din judeţul Hunedoara
Nicolle Ebner
Internetul a devenit unul din instrumentele favorite de socializare între persoane din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Tot internetul stă şi la baza celor mai multe căsătorii mixte încheiate în judeţul Hunedoara, însurăţeii declarând că s-au cunoscut „pe internet”. Aşa se face că fete din zonele ceva mai defavorizate – Hunedoara şi Valea Jiului – au ajuns să se mărite cu nigerieni, marocani, libanezi, iranieni, albanezi, tunisieni sau turci.
Pentru un pumn de euroi
În evidenţele Biroului pentru Imigrări al judeţului Hunedoara figurează un număr de 82 de perechi de însurăţei care, în 2009, au trecut cu bine testele comisarilor care verifică dacă nu cumva, la mijloc, e vorba de căsătorii din interes. În cele 82 de cazuri, străinii au primit, în final, Cartea de Rezidenţă pentru membri de familie, act de identitate care le dă dreptul să se angajeze la orice firmă fără a mai avea nevoie de autorizaţie de muncă. Comisarul şef Nicolae Calbor, şeful Biroului pentru Imigrări al judeţului Hunedoara, spune că, în general, astfel de căsătorii se fac doar pentru obţinerea documentului de identitate, care-i permite deţinătorului să circule liber prin Europa, România fiind membră a UE. Hunedorencele, provenind din familii sărace – majoritatea de etnie romă – se mărită de convenienţă în schimbul a 1.000-1.500 de euro, oferindu-le în schimb posibilitatea străinilor să plece, mai apoi, definitv, în ţările dezvoltate. „Pe cei 82 nu i-am „dovedit” că ar fi făcut căsătorii de convenienţă. Până acum, se pare că familiile închegate sunt reale”, a declarat Nicolae Calbor, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN. Anul trecut, au fost „dovedite” opt căsătorii din interes. Patru cu bărbaţi din Turcia, trei cu parteneri din Albania şi una cu un pakistanez.
Şederi ilegale, bine „camuflate”
Tot anul trecut, au fost descoperite aproape 50 de cazuri de şedere ilegală. „Cel mai greu de depistat sunt moldovenii, pentru că vorbesc foarte bine româneşte”, afirmă comisarul Cornel Colibă, spaima pretendenţilor la mâna tinerelor hunedorence, cel care-i miroase din prima pe „mirii din interes”, dar şi pe imigranţii clandestini. „Recent, am depistat, în Valea Jiului, o moldoveancă, iubita unui om de afaceri străin, care stătea la noi de trei ani şi jumătate. Era foarte bine „camuflată”. Avea casă, avea bani, vorbea româneşte. În cele din urmă, am depistat-o. A primit amenda cea mai aspră şi nu mai are voie să intre în România timp de cinci ani”, povesteşte comisarul Cornel Colibă.
Cetăţenii străini aflaţi în evidenţele Biroului pentru Imigrări al judeţului Hunedoara provin din Moldova (cei mai mulţi), Albania, Turcia, Tunisia, Egipt, Iran, Maroc, Liban sau Nigeria.