Actualitate

Ecouri de la o reuniune medicală

02-zilele-medicaleDorin Corpade

Pe parcursul celor trei zile desfăşurate sub semnul lui Hipocrat în urbea de la poalele Cetăţii, reprezentanţi de seamă ai lumii medicale româneşti  au avut cuvinte de laudă şi apreciere la adresa activităţii medicilor deveni. Şi nu doar din obligaţie sau complezenţă.

Prof.dr. Gilda Georgeta Popescu, managerul Institutului Naţional de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, fost coordonator al Programului Naţional de Control al Tuberculozei, a arătat, spre exemplu, că la Deva există o deschidere teribilă spre nou, dovadă fiind chiar această manifestare desfăşurată sub genericul „Zilele medicale devene”. Şi, mai mult, a apreciat curajul organizatorilor de a susţine o asemenea reuniune într-un oraş mic. Rămâne încântată să vadă că spitalul devean este una dintre unităţile care şi-a schimbat total înfăţişarea şi chiar şi-ar dori ca multe spitale din ţară să arate ca Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva. Continuând seria mărturisirilor, renumitul pneumolog a ţinut să mai precizeze că ceea ce a văzut la unele clinici din străinătate ar fi posibil şi la Deva, atâta timp cât există receptivitate din partea autorităţilor şi foarte multă insistenţă din partea cadrelor medicale pentru dotarea cu aparatură performantă.
În legătură cu prezenţa sa la Deva, ne-a spus că este pentru prima dată când participă la o sesiune de comunicări susţinute de medicii deveni, dar în localitate a mai fost de vreo două-trei ori, în calitate de coordonator al Programului Naţional de Control al Tuberculozei. Şi cu acele ocazii a constatat profesionalismul unor medici deveni, cu care a colaborat în mod direct. Întrucât cunoaşte problemele de pneumologie din judeţ, la fel de bine ca pe cele din ţară, şi-a propus să prezinte o lucrare despre evoluţia tuberculozei în România şi reuşitele medicilor din domeniu. Constată că în ţara noastră, în anul 2016 s-au înregistrat cu aproximativ o mie de cazuri de tuberculoză mai puţine faţă de scăderile efective din ultimii aproape 10 ani, de când  Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat tuberculoza ca urgenţă mondială de sănătate publică. Din anul 1997, şi în România a trebuit aplicată o strategie pentru a putea fi controlat acest flagel endemic pe care îl reprezintă tuberculoza. Implementarea acestei strategii îşi arată roadele. Dar, din păcate, tuberculoza rămâne o boală mult diferită de altele. Endemia aceasta este întreţinută, în special, de existenţa populaţiilor vulnerabile, populaţii sărace, populaţii în care mizeria economică îşi pune amprenta asupra comunităţilor. Iar lupta medicului, de multe ori, pare inegală cu aceste inechităţi sociale. Şi atunci trebuie să găsească alte mijloace de combatere a acestor boli pulmonare. Iar faptul că la „Zilele medicale devene” i-a fost dedicată pneumologiei o secţiune întreagă, n-a fost deloc întâmplător. Justificarea acestui demers se va regăsi, cu siguranţă, în starea de sănătate a populaţiei.
Motivaţii pertinente s-au găsit şi pentru celelalte secţiuni – gastroenterologie, cardiologie, ortopedie, chirurgie, ATI. La această sesiune de comunicări ale lucrătorilor din sănătate, toate secţiunile au avut un numitor comun, după cum a precizat dr. Ioan Demeter, directorul medical al spitalului devean, respectiv – urgenţele medico-chirurgicale. Satisfacţia specialistului a fost una pe măsura acestei manifestări ştiinţifice: numeroasele aprecieri venite din partea unor cadre universitare sau a unor renumiţi medici din mari clinici din ţară. Au fost trei zile de comunicări interesante, cu lucrări complexe, marcate de pragmatism, care au demonstrat preocuparea specialiştilor deveni pentru calitatea actului medical. Comunicările medicilor deveni n-au fost cu nimic mai prejos faţă de cele ale practicienilor din clinici. Tot de la medicul Ioan Demeter am mai aflat că această sesiune de comunicări a captat atenţia autorităţilor locale şi judeţene. Pe lângă sprijinul material oferit de cele două instituţii, „Zilele medicale devene” s-au bucurat de participarea efectivă a primarului municipiului, a preşedintelui şi vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Hunedoara şi a subprefectului judeţului.

One thought on “Ecouri de la o reuniune medicală

  • Ecoul strigatelor de revolta al celor care au murit in sectia interne din cauza incompetentei si a ignorantei lui DEMETER nu s-a auzit la asa-zisa manifestare?!
    Cloaca PSD-ista si o turma de lingai s-au adunat sa-i gadile orgoliul lui DEMETER si sa-i cante ode lui NISTOR!
    Da si cand o veni scadenta…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura