Ce ar trebui să consumăm iarna? (2)
Iarna, ştim cu toţii că avem tendinţa să mâncăm mai consistent din cauza frigului de afară. Corpul simte acest lucru prin intensificarea metabolismului energetic… rezultatul fiind tocmai acest lucru: simţim foamea mai exagerat ca de obicei şi dorinţa de a mânca alimente bogate în proteine şi grăsimi, pentru că ne dau senzaţia de saţietate.
Aşadar, acesta este un răspuns compensator al organismului uman. Iată un prilej pentru cei care vor să se îngraşe sau pentru cei care au o constituţie slabă, au şansa să devină mai rezistenţi în faţa bolilor dacă folosesc corect alimentele din perioada de iarnă. În tradiţia Ayurveda (ştiinţa vieţii – cum este denumită în medicina indiană tradiţională), se recomandă ca oamenii să consume în mod preponderent alimente consistente şi hrănitoare, caracterizate în general prin gusturile dulce, sărat şi acru. Supele calde de legume (cartofi, ţelină, morcovi), la care să nu uităm să adăugăm condimente şi arome naturale precum cimbru, dafin, busuioc, piper, ghimbir, coriandru… sunt cele mai recomandate. În perioada de iarnă sunt foarte importante grăsimile (sunt cele care ne ajută să ne încălzim), aşadar trebuie să alegem reţete care conţin uleiuri naturale şi unt natural proaspăt (în principal), dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la slănină, la peştele gras şi la bucatele tradiţionale de porc, dar, cu moderaţie pentru cei cu colesterolul mare, pentru hipertensivi, pentru cardiaci şi pentru cei veşnic la dietă. Secretul, pentru a nu ne îngrăşa aceste bucate, constă în combinaţiile pe care le facem, ce punem alături de ele şi cantitatea pe care o consumăm. Este greşită ideea că grăsimile îngraşă… totul îngraşă dacă le consumi haotic şi nu-ţi pui frâu la gură… (va continua)
(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)