ActualitateFlash

Minerii de la Lupeni şi-au mutat protestul la sediul CEH

Maximilian Gânju

Toate schimburile de la EM Lupeni s-au mobilizat şi, după o noapte de protest la sediul exploatării, au decis să meargă la sediul Complexului Energetic Hunedoara pentru a-şi continua acţiunea.  

Astfel, ieri, de la primele ore ale dimineţii, mai bine de 100 de mineri ajunseseră în curtea CEH şi, pe lângă demisia actualei conduceri a companiei, au cerut ca şi ortacii de la alte exploatări să se solidarizeze. Oamenii spun că este începutul unor proteste de amploare care vor avea loc în Valea Jiului, în următoarele zile, dacă nu se va ajunge la un acord cu administraţia Complexului Energetic Hunedoara. Aceştia cer să li se spună concret ce măsuri se iau pentru salvarea locurilor de muncă şi anularea măsurilor de reducere a programului de lucru pentru personalul indirect productiv. Totodată, minerii sunt nemulţumiţi şi de modul cum sunt trataţi de actuala conducere a companiei, dar mai ales de fostul lor lider sindical, Petre Nica.
Conform liderului de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, aflat în greva foamei, directorul general adjunct al CEH, Petre Nica, a făcut o serie de presiuni asupra protestatarilor şi-i ameninţă cu desfacerea contractului de muncă dacă nu se reîntorc în subteran. Păduraru mai spune că toate măsurile de reducere a cheltuielilor luate de actuala conducere nu respectă CCM-ul şi sunt îndreptate împotriva angajaţilor. Liderii minerilor au făcut o listă clară de revendicări pe care au trimis-o atât Consiliului de Administraţie al CEH, cât şi noului ministru. Aceştia cer respectarea Contractului Colectiv de Muncă Unic la nivelul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A, aprovizionarea cu materiale pentru continuarea activităţii în condiţii de securitate şi siguranţă a lucrătorilor şi demiterea conducerii CEH pentru refuzul dialogului social necesar depăşirii situaţiei critice în care se află societatea. De cealaltă parte, administraţia companiei susţine că prin trimiterea acasă a personalului indirect productiv se face o economie la fondul de salarii de circa 1,6 milioane de lei şi din aceşti bani pot fi cumpărate materialele necesare continuării procesului de producţie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura