Primarul din Crişcior, despre întâlnirea ACoR
Magdalena Şerban
De curând, la împlinirea a 20 de ani de la înfiinţare, Asociaţia Comunelor din România (ACoR) a organizat o sesiune extraordinară la care au participat 550 de primari din ţară. Aceasta a avut loc la Bucureşti, iar invitaţi speciali au fost membrii Guvernului Grindeanu, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, lideri ai asociaţiilor autorităţilor publice din Asia, Africa şi Republica Moldova. Judeţul Hunedoara a fost reprezentat de 11 primari, în frunte cu vicepreşedintele filialei judeţene a ACoR, Ovidiu Furdui, primarul comunei Crişcior.
„Este o întâlnire anuală în cadrul căreia discutăm probleme legate de statut, realizăm bilanţul activităţii, analizăm studii de caz şi facem propuneri legislative. De data aceasta am cerut lămuriri cu privire la legislaţia administrativă, cea privind salarizarea şi noutăţile legate de fondurile europene, respectiv axele guvernamentale. Trebuie să ştim pe ce ne bazăm în 2017 şi ce şanse reale avem pentru noi investiţii. Din bugetul local, abia reuşim să asigurăm cofinanţări sau să susţinem cheltuielile declarate neeligibile în cadrul programelor accesate. Sperăm, totuşi, să se finalizeze şi legea salarizării şi să nu mai asistăm la anomalii. Nu ştiu cât e de corect ca la ora actuală, un funcţionar să fie remunerat mai bine decât un primar, diferenţele de răspundere fiind majore. Până la urmă, probabil că primarii vor ajunge să lucreze gratis”, a afirmat Ovidiu Furdui.
În ce priveşte Crişciorul, comuna pe care o păstoreşte, acesta mai spune că nu vrea să se lase mai prejos anilor trecuţi, atunci când a primit un Premiu de Excelenţă la Gala Avangarde pentru multiplele proiecte de investiţii implementate din bani europeni nerambursabili. Printre programele puse pe tapet în 2017 se numără modernizări de drumuri şi străzi, dar şi construcţia unei noi grădiniţe cu program prelungit, ce urmează să fie realizată în Gurabarza.